Prodanović: NATO savez ne bi primio BiH u ovakvom stanju

Vijesti 07. jun 201917:41 > 17:48
N1

Kada bi svi politički subjekti iz BiH izrazili želju da BiH postane članica NATO saveza, NATO savez BiH ne bi primio u ovakvom stanju, kazao je za N1 Lazar Prodanović iz SNSD-a.

“Smatram da je interes Hrvatske stabilna BiH. Značajno za BiH je to da u prvoj polovini naredne godine Hrvatska će predsjedavati EU i da se u tom periodu urade značajne aktivnosti za BiH”, istakao je Prodanović u razgovoru za N1.

Proces kandidatskog statusa?

“Mi imamo uslovno pozitivno mišljenje sa 14 primjedbi koje bi zvaničnici u BiH trebali poboljšati u narednom periodu. U sličnoj situaciji smo kao neke zemlje koje pretenduju da dobiju status kandidati. Najočiglednije je to u slučaju Albanije i mislim da bi svi političari u BiH trebali poraditi na vladavini prava”, smatra Prodanović i dodaje:

“Mislim da je besmisleno uslovljavati konstituisanje izvršne vlasti zbog tehničkih pitanja”.

Razgovori SDA – SNSD?

“Koliko ja znam nije bilo nikakvih novih razgovora, bilo bilateralnih ili u punom formatu, mislim da je jednostavno u interesu svih u BiH da u skladu sa ustavnom pozicijom predloži mandatara za Savjet ministara i onda se u skladu sa poslovnikom popuni Savjet ministara”, kazao je.

NATO put BiH?

“Kada bi svi politički subjekti iz BiH izrazili želju da BiH postane članica NATO saveza, NATO savez BiH ne bi primio u ovakvom stanju. Nepotrebno je miješati dva nespojiva pitanja, jer bi svako imao na agendi previše pitanja koja neko treba da ispuni, a to sve uslovljavati prijedlogom za mandatara VM koji pripada srpskom narodu. Nepotrebno je to tako rješavati, mi razumijemo odnos Bošnjaka i Hrvata prije MAP-u, ANP-u, ali smatram da bi Hrvati i Bošnjaci, posebno Bošnjaci morali u većoj mjeri da razumiju stav srpskog naroda i RS. Predstavnici RS u zakonodavnim institucijama BiH ne osporavaju u bilo kom smislu dosadašnju saradnju sa NATO-om”, dodao je Prodanović.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad