Ko je Nenad Suzić, bivši ministar koji je uhapšen za zlostavljanje djevojčice

Vijesti 07. jun 201918:33 > 19:22
N1

Sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci odredio je jednomjesečni pritvor bivšem ministru prosvjete bh. entiteta Republika Srpska Nenadu Suziću zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo obljuba sa djetetom mlađim od 15 godina. Slučaj koji je šokirao javnost otvorio je mnoga pitanja odgovornosti.

Požalila se drugaricama iz škole. Osnovne. “Duži vremenski period trpila je zlostavljanje od starijeg muškarca”. Ispostaviće se bivšeg ministra prosvjete Republike Srpske, šezdeset devetogodišnjeg, Nenada Suzića, osumnjičenog za seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djeteta.

Tužilaštvo je tražilo mjeru pritvora zbog “postojanja osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati krivični postupak, uticajem na svjedoke te iz razloga vanrednih okolnosti, jer je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela i što bi puštanje osumnjičenog na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda – uznemirenjem javnosti shodno članu 197. stav 1. tačka b. i g. Zakona o krivičnom postupku RS”.

Djevojčica je zbrinuta u prihvatnoj stanici Centra za socijalni rad, pod nadzorom je stručnog tima. Njen iskaz, dat policiji, nadležni ne dovode u sumnju. No, zbog zaštite maloljetnice, bez više informacija.

“S obzirom da je krivično djelo nad djetetom mlađim od 15 godina ograničeni smo u informisanju, jer je u pitanju dijete”, ističe Mirna Miljanović, MUP RS.

Uhapšeni, osumnjičeni Nenad Suzić bio je ministar prosvjete u Vladi RS ( od 1998. do 2001), a trenutno je profesor, pred penzijom, na banjalučkom Filozofskom fakultetu. Magistrirao je sa radom na temi o moralnom vaspitanju.

A, o moralu profesora Filozofskog fakulteta danas malo ko želi da govori. Studenti ponajmanje.

Resorni ministar Srđan Rajčević, ne prejudicirajući tok istrage, od rektora je zatražio suspenziju.

“Povukao sam taj potez, vodeći se moralnim aspektom kao resorno nadležan ministar i otac tri maloljetne djevojčice. Zatražio sam da profesor Suzić bude udaljen sa nastave dok traje istraga, odnosno dok ne bude okončan istražni postupak”, kaže Rajčević.

Ombudsman za djecu RS Dragica Radović kaže da je generalno u slučajevima bilo kakvog nasilja nad djecom bitno razgovarati, sticati povjerenje.

“Djeca najveći dio vremena provode u školi. Upravo je škola ili vaspitno-obrazovna ustanova sredina gdje oni trebaju gajiti odnos povjerenja”, podsjeća Radović.

Djeca se često boje, prijeti im se, fizičkom povredom, njima, ili članu porodice, često su zbunjenja, preplašena, ne znaju.

Na prevenciji i zaštiti djece, ističe ombudsman, moraju biti angažovani svi, od porodice do škole, policije, sudova. I to svaki dan, svaki tren.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad