Zabranjeno okupljanja grupe "Pravda za Davida" u porti crkve Hrista Spasitelja

Vijesti 07. jun 201921:28 > 21:30
N1

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka u petak su usmeno obavijestili građane, koji se mesecima okupljaju u porti crkve Hrista Spasitelja u Banjaluci i pale svijeće za ubijenog mladića Davida Dragićevića, da im je od sutra zabranjeno okupljanje na tom mjestu. Policijski inspektori obavijestili su aktiviste grupe „Pravda za Davida“ da je zabrana uslijedila nakon zahtjeva Eparhije banjalučke iz koje su, kako su naveli, uputili dopis policiji da im okupljanja građana u crkvenom dvorištu "ometaju vršenje njihovih poslova".

Pokazan im je dopis eparhije, ali im nije uručen.

Iz policije su još naveli da je odranije članovima grupe „Pravda za Davida“ zabranjeno okupljanje na Trgu Krajine, mada o tome ne postoji nikakav zvaničan dokument, te da se jedino mogu okupljati u parku „Mladen Stojanović“, uz prethodno dobijenu dozvolu od policije.

Dvadesetjednogodišnji David Dragičević nestao je 18. marta prošle godine, a njegovo tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rječice Crkvena u rijeku Vrbas u Banjaluci.

Policija je dva dana poslije pronalaska tijela saopštila da je njegova smrt zadesna, poslije čega su roditelji mladića organizovali proteste na Trgu Krajine, tvrdeći da je njihov sin ubijen i da su u organizovanju i ubistvu učestvovali i pojedini pripadnici MUP RS-a.

Okružno tužilaštvo Banjaluka je u junu prošle godine pokrenulo istragu o ubistvu Davida Dragičevića, ali do danas niko nije uhapšen.

Protesti građana na Trgu Krajine u Banjaluci trajali su sve do 30. decembra prošle godine, kada je policija silom rastjerala građane.

Od tada su građani počeli svako večer da se okupljaju u crkvenom dvorištu i pale svijeće za ubijenog mladića.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad