Završena ekshumacija na Igmanu: Pronađena tijela 12 žrtava

Vijesti 07. jun 201921:47 > 21:48
Anadolija

Ekshumacija na lokalitetu Lokvice 1 ispod Golog Brda na Igmanu okončana je, a iz masovne grobnice ekshumirano je 12 kompletnih tijela, potvrdila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić

Radi se o primarnoj grobnici u kojoj su pronađena tijela žrtava bošnjačke nacionalnosti iz Donjih Hadžića. Oni su, sudeći po tragovima na mjestu zločina, sačekani i likvidirani dok su preko Igmana pokušavali prebjeći na slobodnu teritoriju pod kontrolom Armije RBiH, u ljeto 1992. godine.

Kako je navela, nekima od žrtava bile su vezane noge vojnim opasačem.

Uz njih su, osim odjeće i obuće, pronađenii lični predmeti kao što su lijekovi, pribor za ličnu higijenu, oružni list, a pronađeno je i nešto nakita. Lokacija grobnice inače je otrkivena zahvaljujući saradnji institucija i razmjeni informacija između INO BiH, Tužilaštva BIH, SIPA-e, a na tačnu lokaciju su ukazale čahure koje su pronađene na mjestu zločina, više od 30 njih.

Tijela koja su danas ekshumirana prebačena su u JKP Gradska groblja Visoko gdje će se izuzeti uzorci koštane srži, kako bi se identitet žrtava utvrdio DNK analizom. Porodice koje tragaju za svojim najmilijim informaciju o identitetu danas ekshumiranih žrtava mogli bi imati kroz šest do osam sedmica.

Danas, nakon ekshumacije, porodicama koje su se našle na lokaciji dopušteno je da pregledaju posmrtne ostatke, a neki od njih su prepoznali lične stvari svojih najmilijih.

U potrazi za nestalima u narednom periodu na ovom terenu će se nastaviti rad te će se proširiti potraga na ovom mjestu kao i na još dva lokaliteta. Radi se o prirodnim vrtačama za koje se sumnja da kriju tijela žrtava bošnjačke nacionalnosti. Inače, još uvijek se traga za više od 70 nestalih osoba s područja Hadžića.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad