Džaferović: Dodikovi stavovi u Ruskoj Federaciji nisu zvanični stavovi BiH

Vijesti 08. jun 201920:49 > 20:56
N1

Nijedan stav koji je iznio ili dogovor koji je tokom posjete Ruskoj Federaciji postigao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nije usaglašen u Predsjedništvu BiH, te samim tim ne predstavlja ni zvaničan stav naše zemlje, kaže se u saopćenju člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Eventualno postignuti dogovor u Rusiji o “gasifikaciji Republike Srpske” ne može imati nikakve pravne posljedice za Bosnu i Hercegovinu ili bilo koga u BiH, te može predstavljati samo kršenje Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH, stoji u saopćenju.

“Niko u BiH nema niti bi trebao imati bilo šta protiv povezivanja BiH na međunarodne plinske tokove. Međutim, pitanje plina i povezivanja na međunarodne tokove u isključivoj je nadležnosti države BiH. Zato je potrebno donijeti zakon na državnom nivou i formirati neovisnog državnog operatera kakav je Eletroprenos za električnu energiju. Pozivam Dodika i sve druge političke aktere u BiH da to uradimo što prije i time omogućimo stabilno snabdijevanje BiH plinom”, poručio je Džaferović.

Podsjećamo, Dodik učestvuje na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu, kojom prilikom je kazao da bi izgradnja kraka ruskog gasovoda “Turski tok” kroz RS koštala oko 300 miliona eura.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad