Mijatović: SIPA i Tužilaštvo da otkriju odgovorne za blokadu Rukometnog saveza

Vijesti 10. jun 201910:37 > 12:06
N1

Potpredsjednik Glavnog odbora SDP-a Vojin Mijatović uputio je otvoreno pismo članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućem Vijeća ministara te entitetskim premijerima, s apelom za spas rukometa u BiH. U pismu ih poziva da dođu 12. juna u Tuzlu na utakmicu BiH - Bjelorusija za plasman na Evropsko prvenstvo, te da učine sve da pomognu Rukometnom savezu u prevazilaženju problema.

“Moje pismo nije bilo kritički upućeno ka nosiocima najviših izvršnih vlasti u BiH, nego je zaista vapaj i poziv da se okupimo zajedno i da kroz rješavanje problema u rukometu počnemo rješavati probleme u BiH bez obzira bili neki u vlasti ili u opoziciji”, kazao je Vojin Mijatović i dodao:

“Imamo situaciju da i u sportskim savezima entitetski biramo ljude, torovski, a ne prema struci i zaslugama u sportu. Hajte da bar sport izuzmemo iz te priče.”

Istakao je kako u Rukometnom savezu BiH postoje određeni finansijski problemi:

“Selektor, stručni štab i reprezentativci BiH su istinski heroji ove države. Pozivam i kancelariju SIPA-e u BiH i državnog tužioca da uđu u Rukometni savez BiH i utvrde ko je odgovoran za dugove nagomilane koji su milionski i zašto je račun Rukometnog saveza blokiran?”

“Ne vidim razlog zašto ne reaguju državne institucije jer država nije kriva zbog ove situacije u rukometu. Prvo su krivi ljudi koji su vodili Savez, doveli do ovolikih dugova i potpune blokade. Moramo sistemski riješiti način finansiranja sporta u BiH, a i rukometa posebno”, dodao je Mijatović.

Kazao je kako je sport idealna prilika da u BiH izgradimo nacionalni identitet i da se jedna zastava diže na svim manifestacijama.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad