Pročitajte zaključke Vlade USK za rješavanje migrantske krize

Vijesti 10. jun 201915:05 > 15:14
N1 / Ilustracija

Vlada Unsko-sanskog kantona na današnjoj sjednici donijela je zaključak u vezi pogoršane sigurnosne i zdravstveno-epidemiološke situacije na području Unsko-sanskog kantona, zbog sve većeg priliva ilegalnih migranata na Unsko-sanski kanton, a zbog izostanka djelovanja institucija viših nivoa vlasti,

Vlada USK je zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije da zajedno sa međunarodnim organizacijama utvrde kućni red za migrante smještene u prihvatnim centrima na području Unsko-sanskog kantona te urede pravila kretanja van privremenih prihvatnih centara, a sve u cilju zaštite imovine kao i drugih prava i sloboda građana Unsko-sanskog kantona.

“Tražimo od Crvenog križa BiH, UNHCR-a i IOM-a pomoć u realizaciji hitnih mjera za osposobljavanje lokacije na Vučjaku, kako bi se izmjestili ilegalni migranti iz urbanih područja”, stoji u Zaključku.

Vlada je zadužila Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike da u skladu sa svojim nadležnostima održe sastanak sa predstavnicima zdravstvenih ustanova i utvrde plan djelovanja za pružanje medicinske pomoći ilegalnim migrantima na novoj lokaciji.

“Zadužuje se Kantonalna uprava za inspekcijske poslove da intenzivira aktivnosti kontrole registriranih i neregistriranih iznajmljivača smještaja ilegalnim migrantima i da se ukinu rješenja za rad registriranim objektima u kojima budu zatečene osobe bez identifikacijskih dokumenata, a protiv ostalih će se pokrenuti zakonom predviđene mjere”, navode iz Vlade.

Iz Vlade zahtijevaju od policijskih agencija svih nivoa vlasti da u okviru svojih nadležnosti vrše pojačanu i stalnu kontrolu migrantskog vala i kretanja ilegalnih migranata kako bi se smanjio pritisak na Unsko-sanski kanton.

“Zahtijevamo od Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine da prestanu prevoziti ilegalne migrante prema Unsko-sanskom kantonu”, piše u Zaključku.

Vlada USK traži od entitetskih i državnih vlasti da počnu upravljati migrantskom krizom te primjenjivati strožije mjere za suzbijanje nezakonitih imigracija, trgovine i krijumčarenja ljudima.

Također, traži se od predstavnika političkih partija u Bosni i Hercegovini da snažno utiču na svoje predstavnike u entitetskim i državnim institucijama u čijoj je nadležnosti oblast migracija, da hitno djeluju, kako trenutna situacija ne bi bila dovedena do eskalacije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad