Dom penzionera "Nedžarići" na prodaju, početna cijena preko 10 miliona KM

Vijesti 10. jun 201915:47 > 15:49
N1/Lejla Mujagić

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je dala saglasnost za prodaju, putem javne aukcije, četiri nekretnine u vlasništvu Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Tako će, između ostalog, Dom penzionera "Nedžarići", u Bulevaru Meše Selimovića u Sarajevu, biti ponuđen na prodaju po početnoj cijeni od 10.364.140 KM.

Vlada Federacije BiH /FBiH/ je na današnjoj sjednici odobrila Ministarstvu prostornog uređenja korištenje 439.821,59 KM od povrata PDV-a, radi sprovođenja daljih aktivnosti u okviru projekta “Energetska efikasnost u BiH” u ovom entitetu.

Sredstva iz komponente za FBiH namijenjena su dodatnim aktivnostima koje podrazumijevaju konsultantske usluge i radove na objektima od značaja za FBiH, a iz komponente za kantone, za radove na objektima od značaja za kantone biće raspoređena srazmjerno njihovom učešću u iskorištenim kreditima.

Proces primjene mjera energetske efikasnosti u objektima javnog sektora kontinuirano sprovodi Federalno ministarstvo prostornog uređenja, uz stalnu koordinaciju sa kantonalnim ministarstvima zdravstva i obrazovanja, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Vlada FBiH dala je saglasnost za prodaju, putem javne aukcije, četiri nekretnine u vlasništvu Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Tako će, između ostalog, Dom penzionera “Nedžarići”, u Bulevaru Meše Selimovića u Sarajevu, biti ponuđen na prodaju po početnoj cijeni od 10.364.140 KM.

Federalna Vlada danas je dala saglasnost na planove poslovanja Javnog preduzeća “Autoceste” FBiH Mostar za 2019. i za period 2019-2021. godina.

Glavni ciljevi u 2019. godini su pokretanje novih pripremnih aktivnosti na izgradnji Koridora “Pet ce” i brzih puteva u FBiH, te povećanje kreditne sposobnosti preduzeća i osiguranje dodatnih izvora finansiranja, kao i optimizacija trase i smanjenje troškova izgradnje auto-puta na Koridoru “Pet ce”.

Vlada FBiH usvojila je informaciju o načinu realizacije i finansijskom okviru za izgradnju dionica auto-puta od Ovčara do Mostara Jug na Koridoru “Pet ce”.

Donesen je i zaključak kojim je Vlada potvrdila opredjeljenje za nastavak aktivnosti u vezi sa Projektom unapređenja poslovnog okruženja na osnovu Ugovora o savjetovanju Vlade FBiH i Grupacije Svjetske banke/Međunarodne finansijske korporacije, a odnosi se na digitalizaciju sudskog arhiva kao sastavnog dijela projekta registracije poslovnih subjekata u FBiH.

U saopštenju je navedeno da su prihvaćeni izvještaji o izvršenju finansijskih planova Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i Federalnog fonda solidarnosti za 2018. godinu, te rebalansi njihovih planova za 2019. godinu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad