Mektić: VM BiH dalo zeleno svjetlo za izmještanje migranata na novu lokaciju

Vijesti 10. jun 201916:02 > 16:08
N1

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine izjavio je da je određena nova lokacija i dato zeleno svjetlo za izmještanje migranata koji se nalaze na području Unsko-sanskog kantona.

https://twitter.com/adisa_imamovic/status/1138078919909941248

Prema njegovim riječima – ona se nalazi na sedam kilometara od Bihaća – mjesto Vučjak, a za nju je dalo zeleno svjetlo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Mektić je rekao da su komesaru policije USK ponuđene dodatne policijske snage kako bi se lakše održavao mir u cijelom kantonu – no taj prijedlog je odbijen.

https://twitter.com/adisa_imamovic/status/1138079910176743427

Iz Vlade USK najavljeno je i to da će od sutra biti uveden kućni red u privremenim prihvatnim centrima, odnosno regulirano kretanje migranata i izbjeglica u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Intenzivno se radi i na pripremi lokacije Vučjak, gdje bi također sutra trebala biti izmještena lica za koje trenutno nema smještajnih kapaciteta u Privremenom centru “Bira”.

“Krećemo s provedbom svih mjera u cilju poboljšanja sigurnosne situacije na području kantona. Uprava policije u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i UNHCR-om priprema kućni red za prihvatne centre i oni će vjerovatno biti na snazi od sutra. Više informacija o satnici i tačnim uslovima kućnog reda imat ćemo kada policija završi sve pripreme. Pojačali smo inspekcijski nadzor iznajmljivanja privatnih smještaja licima bez dokumenata, a naravno nastavit ćemo tražiti anagažman ili barem pomoć od Vijeća ministara BiH”, riječi su premijera USK Mustafe Ružnića.

Od jutros se radi i na adaptaciji lokacije Vučjak, odnosno dovođenju vode, postavljanju šatora i pripremi volontera Crvenog križa za prijem migranata i izbjeglica.

“Osiguravamo vodu, smještaj i hranu i pružit ćemo ljudima definitivno humanije i bolje uslove od onih kojih imaju ispred Bire i po javnim površinama. Jednostavno, neću više dozvoliti dizanje šatora po gradu. U stalnom sam kontaktu s predstavnicima Evropske unije i pokušat ćemo zajedno naći najbolje rješenje”, rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Ponovljeno je i kako će se od Željeznica Federacije BiH izričito tražiti da prestane s transportom ljudi bez ikakvih dokumenata u Bihać, odnosno od ostalih policijskih agencija u državi da reducira kretanje migranata i izbjeglica prema ovom dijelu BiH.

Podsjećamo, Vlada Unsko-sanskog kantona na današnjoj sjednici donijela je zaključak u vezi pogoršane sigurnosne i zdravstveno-epidemiološke situacije na području Unsko-sanskog kantona, zbog sve većeg priliva ilegalnih migranata na Unsko-sanski kanton, a zbog izostanka djelovanja institucija viših nivoa vlasti.

Zaključke pročitajte na OVOM linku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad