Hitna sjednica Predsjedništva BiH danas u Sarajevu

Vijesti 11. jun 201907:30 > 07:32
N1

U Sarajevu je za danas zakazana sjednica Predsjedništva BiH koja bi trebala početi u 12 sati. Sjednicu je sazvao predsjedavajući predsjedništva Milorad Dodik.

Sjednica je sazvana zbog migrantske krize. Međutim, navodi da bi to sve mogla biti “jalova priča, jer nema Vijeća ministara koje bi nešto operativno moglo i da uradi po tom pitanju“. Nije htio, kaže, da odbije da sazove sjednicu, na koju član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji ju je zatražio, po poslovniku ima pravo, ali sumnja u adekvatan ishod.

Dodik je podsjetio da je Predsjedništvo BiH i ranije razmatralo to pitanje te zatražilo da se napravi cjelovit plan kada su u pitanju migrantski probemi, ali, kako kaže, Vijeće ministara ništa nije uradilo, čime je, umjesto rješenja za migrantski krizu, postalo problem.

“Jedino što možemo zaključiti jeste da pokušavamo da dođemo do toga plana”, rekao je Dodik.

Komšić, također, predlaže da Predsjedništvo BiH naloži ministrici odbrane Marini Pendeš da zapovijedi uporabu i razmještaj vojno-policijskih, inženjerskih, izviđačkih kao i drugih postrojbi Oružanih snaga BiH radi podrške i pomoći patrolama Granične policije BiH u kontroli granice BiH sa Srbijom i Crnom Gorom radi sprječavanja ilegalnih prelazaka državne granice.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad