Srđan Mandić: Vlada FBiH ruši Vladu KS

Vijesti 11. jun 201907:54 > 08:15
N1

Srđan Mandić, ministar komunalne privrede i infrastrukture u Vladi Kantona Sarajevo, gostovao je u Novom danu, gdje je poručio kako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ruši Vladu KS.

Vlada FBiH ruši Vladu KS, ali očito im to ne polazi od ruke. Puno su jači od nas, imaju jaku infrastrukturu i medijsku podršku. Mi smo mala vlada, čak još ne kontrolišemo ni novi menadžment na Kantonalnoj televiziji. Mi smo samo vlada koja je najtransparentnija kantonalna vlada do sada. Juče smo sazvali skupštinu na kojoj smo pozvali sve predstavnike federalnog nivoa i svojim nedolaskom su pokazali koliko im je stalo. Mi smo svi imali živote i imaćemo ih i poslije mandata. Nismo došli radi sebe na ove pozicije, mi smo imali lakše poslove od ovih. Nakon čak prvih 15 dana se stvorila jako dobra hemija među nama, iako dolazimo iz šest stranaka. Sve su nam odluke jednoglasne. Uzbuđeni smo kada svakog četvrtka održavamo sjednicu vlade. Zaista smo sve resurse uložili da nešto dobro napravimo za građane KS“, komentarisao je Mandić za N1.

Građani i privreda u Kantonu Sarajevo od 1. septembra do kraja ove godine neće plaćati skuplji gas. Cijene će biti vraćene na nivo koje su bile prije ovog poskupljenja. Na pitanje da li su zadovoljni odlukom je odgovorio: “Izuzetno smo zadovoljni. I kolege iz SDA su podržali odluku jednoglasno bez posebnih primjedbi”.

Moram naglasiti da je nova cijena stupila na snagu 1. maja, Sarajevogas automatski podižu cijenu. Za potpuno subvencioniranje bi nam trebalo 10 miliona maraka“, dodao je.

Potcrtao je i da će računi za oktobar ove godine biti isti kao računi u oktobru prošle godine.

O tome da li je to realna cijena gasa je rekao: “Nažalost, imamo strukturu države takvu kakva jeste, imamo jednog distributera gasa na području Federacije. Mi smo malo i nevažno tržište. U ekonomiji je tako da što je manja potrošnja, cijena vam je veća. Mi smo svjesni da kolege iz BH-Gasa imaju probleme i ne sumnjamo u njihove kalkulacije. Jedini problem što smo u posljednjih šest mjeseci imali je to što su bile tri različite kontradiktorne informacije od kako je formirana ova vlada“.

Pitali smo ga i da li postoje dugoročne mjere.

“Iako je ovaj jučerašnji potez djelovao kao potez socijalno-osjetljive vlade, što mi i jesmo, ne želimo da nas tako percipiraju, želimo da veći dio našeg budžeta bude razvojnog karaktera. Želimo biti i odgovorna vlada i poseban prioritet, i od čega nećemo odstupiti, jeste dalje podizanje energetske zajednice. Utopljavanje stanova, proširenje gasovoda, ugradnja 15.000 indivudalnih mjernih potrošača, što znači da će građani sami moći kontrolisati potrošnju”, kazao je u razgovoru sa voditeljicom Novog dana Almom Dautbegović-Voloder.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad