Maree Todd za N1: Percepcija Ane Brnabić o genocidu je pogrešna

Vijesti 11. jun 201913:23 > 13:28
N1

Prema informacijama iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, do sada su identifikovane 26 žrtve genocida koje će biti ukopane 11. jula ove godine u mezarju Memorijalnog centra. Za još oko hiljadu se traga.

Negiranje genocida još uvijek nije kažnjivo u većini zemalja Zapadnog Balkana, a tu posljednju fazu genocida, negiranje, za N1 je ekskluzivno prokomentarisala i ministrica mladih u Vladi Škotske Maree Todd, koja je posjetila Srebrenicu u okviru škotske fondacije “Sjetimo se Srebrenice”.

Upitana za komentar na izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je u novembru 2018. godine za DW otvoreno negirala genocid koji je utvrdio i Međunarodni sud pravde u Haagu, Todd je rekla da nailazi na poteškoće razumijevanja negiranja genocida, te da je percepcija genocida premijerke Brnabić pogrešna. Todd je pozvala na prihvatanje sudom utvrđenih činjenica i otvaranje mogućnosti izvinjenja.

Cijeli intervju s škotskom ministricom Maree Todd možete pogledati u našem programu u četvrtak u 20:00 sati.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad