Stojanović za N1: Vlada KS sačuvala građane da ne plate cijenu igre stranaka

Vijesti 11. jun 201918:29 > 18:33
N1

Igor Stojanović, zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo izjavio je za N1 da je jasna namjera Vlade Federacije BiH da obori Vladu Kantona Sarajevo, ali je kazao da u koaliciji šest stranaka koje čine aktuelni saziv Vlade KS - nema nervoze.

Vlada Kantona Sarajevo subvencionirat će cijenu gasa u narednoj grijnoj sezoni, i tako povećanu cijenu gasa za 30 posto vratiti na staro. Stojanović je kazao da bi volio da vidi zastupnika koji ne bi podržao takav prijedlog.

“Drago mi je da Vlada i šestorka pokazuju politički senzibilitet, sačuvali su građane da ne plate cijenu igre političkih stranaka”, kazao je Stojanović.

“Vlada će pratiti do kraja godine šta će se dešavati i shodno situaciji na tržištu donijeti mjere. Zaštita interesa građana nam je na prvom mjestu”, poručio je.

Na sjednici je bilo dosta optužbi – a iznesene su konstatacije da SDA ruši Vladu KS. Zašto je to tako – Stojanović je pojasnio:

“U regionu je došlo do poskupljenja cijena plina. Ali je omjer između pet i osam posto. Zašto je 29 posto u KS i što subvencioniranje marže BH Gasa? Jasno je da se radi o promjeni vlasti.”

Da li je tačno da je odluka Vlade FBiH došla kako bi se SDA osvetila za Kanton Sarajevo?

“To tvrdim. Imali ste najavu iz SDA da će Vlada pasti 1. marta. Pa da će u maju pasti. Sada, ako se sjećate, ima apelacija Vlade FBiH na nacrt budžeta kao pritisak. Sada imamo poskupljenje gasa. Jasna je namjera Vlade FBiH na čelu sa premijerom iz SDA, jer ne mogu da podnesu da nisu dio većine nakon više od 20 godina”, rekao je Stojanović.

“Nema političke nervoze. Šestorka nastavlja raditi na način kako je krenula nakon izbora. Žao mi je što neko iz SDA nije ovdje da mu postavim pitanje za komentar zastupnika Čelika, koji spominje 15 posto realizacije budžeta. Kada je SDA vodila KS – realizacija budžeta je bila 22 posto. I nije sada 15 posto, veća je nego što se navodi. Biće veća nego prethodne fiskalne godine”, poručio je SDP-ov zastupnik.

Aktuelnu Vladu KS optužuju i za populizam. Stojanović je kazao da ne misli da je populistička mjera ako se ukinu primanja zastupnika po dva osnova.

“Ne mogu biti plaćeni tako. To je za SDA populizam”, izjavio je u Danu uživo na N1.

Stojanović je najavio i mjere unutar Sarajevogasa za smanjenje marže, te je naveo da je ta firma kriva zašto na smanjenja od 40 posto koja su se desila – odnos BH Gasa i Sarajevogasa građani nisu ni osjetili.

“Licemjerno je da je neko sa federalnog nivoa sufinansirao ovo”, poručio je Stojanović.

Na održanoj sjednici Vlade KS očekivali su se i predstavnici BH Gasa, s ciljem da se nađe zajedničko rješenje – međutim oni se nisu pojavili. Stojanović je kazao da su oni samostalno napravili pres konferenciju i prezentirali svoje podatke.

Uskoro snimak kompletnog gostovanja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad