Hiljade djece u regiji prisiljeno na rad

Vijesti 12. jun 201910:20 > 10:35
Save the Children

Save the Children podsjeća, na Svjetski dan borbe protiv dječijeg rada (12. juni), da je hiljade djece u regiji svakodnevno izloženo prisilnom prosjačenju i životu na ulici.

“Još veći broj njih u opasnosti je da postanu djeca uključena u život i/ili rad na ulici”, navodi se.

Istraživanja pokazuju da se ta djeca suočavaju s brojnim poteškoćama u svakodnevnom životu. Dnevno provedu od tri do devet sati na ulicama, bez obzira na vremenske uvjete, često sami.

“Rijetko ili neredovno pohađaju školu, njihovi roditelji ili skrbnici uglavnom su nezaposleni, neobrazovani i sa izuzetno niskim mjesečnim prihodima. Porodice se, u velikoj mjeri, oslanjaju na prihode od prikupljanja sirovina, socijalnu pomoć, prosjačenje ili prodaju na ulicama. To su djeca iz disfunkcionalnih porodica koje žive u siromaštvu, neformalnim naseljima, mnoga su pravno nevidljiva, prepuštena sama sebi i izložena različitim oblicima eksploatacije”, naglašava se.

U saopćenju za javnost Save the Children navodi da je, po prikupljenim podacima iz Ministarstva sigurnosti BiH, u prošloj godini identificirano 36 potencijalnih žrtava trgovine ljudima s različitim oblicima eksploatacije, najčešće uključujući prosjačenje i seksualno iskorištavanje.

“Među potencijalnim žrtvama su 24 maloljetne osobe, a 28 je bh. državljana”, navodi se.

Prije deset godina, organizacija Save the Children se pridružila naporima nevladinih organizacija i institucija da se identifikuju kvalitetna rješenja za hiljade dječaka i djevojčica izloženih štetnom radu ili životu na ulici.

“Dnevni centri za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici pokazali su se kao jedno od najboljih rješenja za tu djecu. Save the Children je pomogao u jačanju tog modela podrške i povezivanju s lokalnim referalnim mehanizmima u Bosni i Hercegovin, Crnoj Gori i Srbiji”, ističe se.

Preciziraju da Save the Children trenutno podržava rad sedam dnevnih centara u BiH (Banjoj Luci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom i Mostaru), te u Nikšiću i Podgorici u Crnoj Gori.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad