Memić: Državnom tužilaštvu rok do 29. juna, Jukić neka podnese ostavku

Vijesti 12. jun 201914:00 > 14:08
Anadolija

Muriz Memić, otac stradalog mladića Dženana Memića, najavio je na današnjoj pres-konferenciji nove proteste na koje je pozvao sve građane da se pridruže.

Protesti će biti održani 29. juna 2019. godine. Memić je kazao da daje rok Tužilaštvu BiH do 29. juna da urade ono što su rekli na posljednjem sastanku koji je održan sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić. Porodica Memić očekuje otvaranje istrage o smrti  Dženana Memića, odnosno istrage koja će razotkriti organiziranu grupu koja je zataškavala ubistvo mladića i hapšenje odgovornih.

Sestra ubijenog Dženana Arijana Memić pozvala je sve građane da se pridruže na protestima, prenosi Patria.

“Najavljujemo proteste za sve ljude koji se bore protiv nepravde. Za Dženana, za Davida, za Editu i Selmu. Za Adisa i Davora. Za dječaka Mahira Rakovca. Ne zaboravite da je i tu istragu vodila Dalida Burzić i da niko nije kažnjen. Ne bi trebalo da nas Ružica Jukić poziva na proteste, a poziva nas. Čuli ste svi da međunarodna zajednica ne može vršiti pritisak, ali mi možemo. Možemo i trebamo. Pozivam vas da svi izađemo i borimo se protiv nepravde. Da spriječimo neke naredne slučajeve Memić i Dragičević. Ne tražimo ništa od vas, samo da radite svoj posao. Pređite s riječi na djela. Pozivam i Gordanu Tadić da se kao tužiteljica, a potom i kao majka odupre svim pritiscima i riješi ovaj slušaj”, rekla je Arijana Memić.

Memić je pitao da li vrhovne sudije imaju imalo ljudskosti.

“Dragan Čorlija, Slavko Marić, Emir Neradin. Emir Neradin je imenovan u komisiju da radi na istrazi ubistva od državnog Tužilaštva, a potom je rekao da neće da radi protiv Dalide. Pozivam tu trojicu sudija da uzjašu Milorada Novkovića. Neka dođu da im saopštim ime ubice. Dženan je ubijen. Ovo je jedini slučaj koji ima tri svjedoka, a nije razriješen. Saobraćajne nesreće nije bilo. Mora se otvoriti istraga ubistva. Pitam sve časne sudije, časne policajce. Da li bih ja radio ovo sve da je bila saobraćajna nesreća? Jesam li ja, Ifet, svi vi nerazumni? Da li je samo razumna Dalida Burzić”, istakao je.

On je podsjetio da je njemu i advokatu Ifetu Feragetu Burzić rekla “moram vam reći da je Dženan ubijen”.

“Ko ga je ubio Dalida? Vrhovni sud vraća saobraćajno vještačenje. Možete suditi koliko hoćete, vještačiti, nije bila nesreća. Doktor Žujo, doktor Čeljo mi je rekao da je samo jedan udarac. Vahid Ćosić, bivši komesar, Džafer Hrvat, načelnik sektora, Hasan Dupovac, Olga Vukša, svi su mi rekli da je ubijen. Ima li iko savjesti od tih policajaca koji su radili na predmetu. Ne bih da povrijedim poštene. Ima ih, davali su mi informacije. Zamolio bih Vahida Ćosića i Mevludina Halilovića da pošalju svoje sinove u prve redove. Ubijen je njihov vršnjak. Kako Vahidov sin može napraviti nesreću službenim autom i da niko ne odgovara. Dalida pošalji svog sina na proteste. Dženan je ubijen, otrijezni se Dalida. Nije ti Muriz kriv što neće da odustane. Nisam se umorio, niti ću se umoriti. Nije mi teško pala presuda, jer znam da je namještaju. Nisam popio niti jednu tabletu do sada i stati neću. Do sudnjeg dana ću te jahati Dalida Burzić. Rekla si da me se bojiš, ti si kriva što me se boji. Završit ćete u zatvoru, ne možete do kraja ovako. Ovaj narod to neće dozvoliti”, kazao je Memić.

On je kazao kako Alisa Mutap nema amneziju što su potvrdila i medicinska vještačenja.

“Njen otac je rekao da su ‘Alisu pronosali meleci’. Jer kad te udari metalna šipka, ili si mrtav ili onesviješten. SDA i Bakir Izetbegović su mi ovo napravili. Sada ih nema u pravosuđu, ali imaju neki drugi. Zijad Mutap je u pet do 12 pozvao autolakirera u Hrasnici – Kadića. Je li neobično da se zove autolakirer u ta doba? Znam ko je policajac koji je podmetnuo lak. Imam ime i prezime. Policajac Ivica Perović je radio dva nalaza. Pogrešnog ste napravili budalom, a to vam neće proći. Vrhovni sud se osvrnuo na izjavu Ljube Seferovića i niti jednim dijelom Tužilaštvo ne može dokazati”, kazao je te dodao:.

“Brojni ljudi, među kojima je i glavna tužiteljica, predsjednik Suda BiH, Ružica Jukić rekli su nam da je potvrđena presuda Tužilaštva KS na Vrhovnom sudu FBiH. Šta se to promijenilo, kada je pao taj gol koji je sve promijenio? Ko je zaslužan za taj gol. Je li Tegeltija, je li Ružica, je li Dalida ili je to Milorad Dodik, ili je to Dragan Čović ili je to Fahrudin Radončić”.

Memić je govorio i o potpredsjednici VSTV-a Ružici Jukić navodeći da je u svom kabinetu na sastanku s njim i Feragetom iznijela i mezu.

“Kada je primila Ifeta i mene iznijela je mezu. Suho meso i sir. Mahala nam je prijavom protiv Dalide Burzić. ‘Otvaramo istragu, gotova je Dalida Burzić’. Zvala je Inzka, a potom je poslala poruku da je otvorena istraga. Čak je i plakala, a onda je glasala za Dalidu Burzić, a potom podržala i Milana Tegeltiju”, rekao je Muriz i pokazao poruku Ružice Jukić u kojoj piše:

“Ja sam gospođi fino rekla da nema moje podrške ako ne uradi ono što treba da uradi”, stoji u poruci.

Memić je kazao da je i to bio neprimjeren razgovor s njim, te je kazao da očekuje da podnese ostavku.

Dženanov otac najavio je da će objaviti i službenu zabilješku trojice inspektora Federalne uprave policije o slučaju Dženan Memić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad