Mostarskom Aluminiju ponovno prijeti gašenje

Vijesti 12. jun 201915:07 > 15:09
FENA/Arhiv

Zaključno s nedjeljom, 16. lipnja, Elektroprivreda HZ HB prestaje biti opskrbljivač električnom energijom mostarskog Aluminija, a nekadašnji gigant radi na rješavanju pitanja novoga opskrbljivača kako bi se izbjegao crni scenarij, odnosno gašenje proizvodnje.

“Time osiguravamo dodatni prostor vlasnicima, u prvomu redu Vladi FBiH kao najvećemu pojedinačnom suvlasniku Aluminija, za konačno jasno opredjeljenje o proglašenju Aluminija poduzećem od strateške važnosti i postupanju sukladno tomu statusu, u prvomu redu misleći na aktiviranje Aneksa 8 na Sporazum koji smo s Vladom potpisali još 2013. godine, kada je vlasnički udio Vlade FBiH uvećan za 20 posto”, priopćili su iz Aluminija.

Krajem prošle godine Aluminij se nalazio u sličnoj situaciji. Zbog nagomilanih dugova u pitanje je došla daljnja opskrba tvornice električnom energije, a samim time i budućnost tvrtke.

Nakon nekoliko dramatičnih dana za 900 radnika, postignuto je privremeno rješenje koje je podrazumijevalo i odgodu plaćanja električne energije Elektroprivredi HZ HB.

Pola godine kasnije Aluminij se ponovno nalazi u istoj situaciji.

Prema posljednjim službenim informacijama objavljenim krajem prošle godine, ukupni dug Aluminija iznosio je 360 milijuna maraka, od čega se otprilike pola odnosilo na dug za električnu energiju.

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad