Kljajić: Sve ćemo uraditi da očuvamo sigurnosno stanje u USK

Vijesti 12. jun 201917:28 > 18:40
N1

Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona za N1 je govorio o trenutnoj migrantskoj situaciji na ovom području. Kao i mnogi drugi predstavnici vlasti USK-a kazao je da postoji ogromni višak migranata koji predstavlja bezbjednosnu i zdravstvenu prijetnju po domaće stanovništvo. Zbog toga uveden je kućni red.

Migrant iz Afganistana juče je upao u rijeku Unu u blizini prihvatnog centra a njegovo tijelo je kasnije i pronađeno. Kljajić je naglasio da je rijeka u tom dijelu izuzetno brza:

VEZANE VIJESTI

“Privremeni prihvatni centar Sedra se nalazi pored same rijeke Une, na tom području je rijeka dosta brza, i za plivače i neplivače taj dio rijeke je opasan. Nažalost došlo je do utapanja.”

Ministar unutrašnjih poslova USK-a kazao je da je kućni red nužan kako bi se spriječilo narušavanje reda i mira u ovom kantonu, no svi koji žele da odu u druge gradove slobodni su da idu.

“Zbog narušene sigurnosti uveli smo zabranu kretanja migranata van prihvatnog centa. Mogu da odu jedino do najbliže trgovine, kupe osnovne namirnice za život i tako će ostati sve dok ne uspostavimo migrantski centar na novoj lokaciji, tj. Vučjak”, kazao je Kljajić.

Migranti se žale da ne prave svi probleme, no pošto apel vlasti da se migrantski centar izmjesti van urbanog dijela grada nije urodio plodom, kućni red za sve je jedina opcija.

“Oko 20 policajaca u kontinuitetu u smjenama obezbjeđuju ovaj centar. U slučaju nereda tu je uvijek Jedinica za podršku. Sve ćemo uraditi da sigurnosno stanje očuvamo”, naglasio je.

Kućni red važi i za migrante koji se nalaze u privatnim smještajima:

“Vlada USK je donijela jednu od mjera da kantonalna inspekcija zajedno sa policijskim službenicima uđe u kontrolu tih privatnih objekata. Sve migrante koje nađemo a da nije ispoštovana procedura u skladu sa zakonom biće podnesene prekršajne prijave protiv domaćeg stanovništva a te migrante ćemo dovesti u migrantski centar i dati na upravljanje Službi za poslove sa strancima.”

“U Velikoj Kladuši smo smirili stanje nakon svih ovih nereda, utvrdili ko su počinioci, idalje utvrđujemo nasilnike koje ćemo predati Uredu za strance i očekujemo da će ih oni deportovati iz BiH”, dodao je Kljajić komentarišući nedavnu masovnu tuču.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova USK-a Nermina Kljajića u tom kantonu trenutno ima 300 objekata u kom borave migranti. Najveća koncentracija je u Bihaću no u cijelom kantonu ih ima 7000.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad