Poslanici sutra o rezervnom sastavu policije u RS-u

Vijesti 12. jun 201920:06 > 20:10
N1

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) trebalo bi sutra da razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije u tom bh. entitetu.

U formi nacrta zakon je usvojen 18.aprila, a ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač je ranije rekao da su uvažene određene primjedbe poslanika te da će i tom sastavu entitetske policije biti mladi kadrovi.

Bošnjački parlamentarci su upozoravali i da je sporno tzv. legendiranje. Predsjednik poslaničke “Zajedno za BiH” u parlamentu bh. entiteta RS Edin Ramić upozorio je ranije da su predložene izmjene u suprotnosti s Ustavom BiH, evropskim konvencijama o ljudskim pravima te Zakonom o krivičnom postupku BiH, u dijelu koji predviđa mogućnost “legendiranja”, odnosno skrivanja identiteta osoba koje se mogu koristiti kao informatori ili prikriveni istražioci.

Najavio je mogućnost da zakon bude osporen, ukoliko ne bude uvažene njihove primjedbe.

Sutra trećeg dana zasjedanja parlamentarci će nastaviti raspravu o Prijedlogu zakona o socijalnom stanovanju u RS, a na dnevnom redu su i izmjene i dopune zakona o javnom redu i miru te o oružju i municiji.

Tokom današnjeg rada poslanici su razmotrili prijedloge zakona o pečatima organa i institucija, izmjene Zakona o bankama, dopune Zakona o plaćama zaposlenih u institucijama pravosuđa, po hitnom postupku, Prijeldog zakona o podsticajima u privredi RS, kao i Prijedlog odluke o izradi Plana parcelacije za autoput i gasovod dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača, po skraćenom postupku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad