Dodik odbio da primi u oproštajnu posjetu ambasadoricu Njemačke

Vijesti 12. jun 201921:01 > 21:02
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obavijestio je ambasadoricu Njemačke u BiH Christiane Hohmann da ne može udovoljiti njenom zahtjevu za oproštajnim susretom s obzirom da je nije primio ni u nastupnu posjetu.

“Pored toga, kao ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH u protekle više od tri godine radili ste na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, a time i protiv same BiH i njenog Ustavom predviđenog uređenja”, istakao je Dodik u pismu upućenom Hohmann.

On je naveo da je bilo očekivano da Hohmann, kao predstavnik zemlje koja na ovim prostorima nosi teško historijsko breme, pokaže više razumijevanja i diplomatskog senzibiliteta u svom radu.

“Međutim, Vaši javni nastupi i diplomatske aktivnosti tokom boravka u Sarajevu bili su politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimjerni o čemu ću obavijestiti i najviše predstavnike Savezne Republike Njemačke”, istakao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dodik je naglasio da veoma cijeni napore Savezne Republike Njemačke da svojim iskustvima i pomoći doprinese procesu pomirenja i izgradnje trajnog mira na cijelom prostoru Balkana, ali sa “žaljenjem mora da konstatuje da ona nije bila adekvatan predstavnik takve jedne Njemačke”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad