Godišnjica ubojstva 114 civila Bošnjaka i Hrvata na Uborku i Sutini

Vijesti 13. jun 201912:14 > 12:48
Anadolija

Polaganjem cvijeća na spomen obilježjima Sutina, Uborak i Zalik u Mostaru je danas bilježena 27. godišnjica od stravičnog zločina koji su počinili pripadnici JNA i srpskih vojnih i paravojnih formacija nad 114 civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti u mostarskim prigradskim naseljima Uborak i Sutina.

Uz obitelji ubijenih brojne delegacije političkog, javnog i društvenog života danas su položile cvijeće na spomen-obilježjima Sutina, Uborak i Zalik u Mostaru i podsjetili kako za stravičan zločin nitko još nije odgovarao.

Predsjednik Udruge članova porodica žrtava stradalih na Uborku i Sutini 1992. Adnin Hasić ističe kako je stravični zločin na Uborku i Sutini prvi je i najveći zločin u Mostaru i Hercegovini.

“Na današnji dan prije 27 godina na lokalitetu Uborka i Sutine mučki je strijeljano 114 nedužnih Mostaraca. Na žalost ni danas nakon dugih 27 godina porodice žrtava nisu dočekale da izvršioci i njihovi naredbodavci budu procesuirani i da budu adekvatno kažnjeni od nadležnih sudova u BiH. Iako je ta Miloševićeva politika koju su provodili u BiH Karadžić i Mladić presuđena i pred sudom u Haagu i pred sudovima u BiH, međutim kada je ovaj zločin u pitanju konkretno sud i tužilaštvo su potpuno zakazali. Stoga ih pozivam još jednom da ulože maksimalne napore i energičnije uđu u ovaj proces i napokon pred lice pravde izvedu najodgovornije za ovaj zločin”, kazao je Hasić.

Anadolija

Član Udruženja Ezudin Ćorić ističe da kada je u pitanju pravda za zločine nad nedužnim žrtvama koje su svirepo ubijene 1992 godine ima napretka samo u godinama koje prolaze.

“Ove godine je 27 godišnjica i to je jedini pomak koji se dešava. Nažalost u brojkama u godinama iz nas nitko nije procesuiran od strane zločinaca koji su izvršili ovaj gnusan zločin”, kazao je Ćorić.

Dvadeset sedma godišnjica stravičnog zločina obilježena je u organizaciji Udruženja obitelji ubijenih na Uborku i Sutini pod nazivom ‘Obaveza je pamtiti’, u znak sjećanja na prisilno odvedene i ubijene građane Mostara bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad