Bajraktarević: Trebamo prestati misliti da će univerzum riješiti naše probleme

Vijesti 13. jun 201914:32 > 14:38
Fena

Dvadeset i pet godina univerzitetske karijere obilježila je psihologinja Jasna Bajraktarević na predavanju “Psihopatologija svakodnevnice – Kako preživjeti život“.

Govorila je o temama poput anksioznosti, depresiji, sagorjevanju na poslu, mobingu, komunikaciji roditelja i djece, a u kojima su se pronašli mnogi posjetitelji u Domu mladih u Sarajevu.

Među posjetiteljima je bio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je ocijenio da je Bajraktarević održala odlično predavanje.

“Nisam mislio da će baš biti interesantno dva sata slušati ovo predavanje, ali je zaista tako bilo. Ovo je trebalo da se desi u dvije ili tri predstave jer je toliko bilo izrečenih stvari u kojima se svako od nas mogao pronaći, a posebno roditelji, kada su u pitanju naša djeca. Naprosto sam oduševljen jer sam sebe nalazio u tim nekim situacijama, a čuo sam i iskrene savjete”, rekao je Mirko Šarović.

Predavanje je bilo namijenjeno svim generacijama, kojima je Bajraktarević otkrila nove pristupe svakodnevnim problemima.

“Svrha je da svako ko dođe ovdje dva sata razmisli o sebi. Čvrsto vjerujem u to da svima nama može biti bolje. Prije svega trebamo da izađemo iz naučene bespomoćnosti i prestanemo misliti da će univerzum riješiti naše probleme. Zatim da izađemo iz zatvorenih prostora i prestanemo da se trudimo da budemo nešto što nismo i da prestanemo da se bojimo kontakta sa ljudima. Izađite na ulicu i pozovite ljude da pijete kafu. Otkrijte one ljude koji su zaslužili da budu tu oko vas. Napravite prioritete u životu”, poručila je Baraktarević brojnim posjetiteljima.

Ukazala je da je veoma teško da pomognemo sami sebi zbog čega je ispravno potražiti stručnu pomoć.

Također, na predavanju je govorila i o paradoksu očekivanja, problemima samopouzdanja, samopoštovanja, kontroli impulsivnosti, problemima u učenju, kao i načinima za njihovo prevazilaženje.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad