Uvodi se kineski jezik u škole u Republici Srpskoj

Vijesti 13. jun 201914:40 > 14:48
Pixabay

Vlada Republike Srpske (RS) usvojila je danas Informaciju o uvođenju kineskog jezika u škole u tom bh. entitetu.

S obzirom na to da postoje pozitivna iskustva iz škola u kojima je kineski jezik uveden kao fakultativna nastava i veliki interes učenika za izučavanje kineskog jezika, Ministarstvo prosvjete i kulture je, kako je saopćeno, mišljenja da saradnju treba proširiti i omogućiti dolazak nastavnika kineskog jezika u RS.

Entitetska vlada je ovlastila ministra prosvjete i kulture da potpiše Sporazum o obezbjeđivanju nastavnika kineskog jezika između Konfucijevih instituta Narodne Republike Kine u Pekingu i Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Na današnjoj sjednici Vlade u Banjoj Luci usvojena je i Odluka o visini školarine za redovne studente koji sufinansiraju svoje školovanje na studijskim programima prvog i drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama za akademsku 2019/20. godinu.

“Visina školarine u RS nije se mijenjala u posljednjih 10 godina i prema svim raspoloživim podacima i analizama, školarine u RS su daleko najniže u odnosu na okruženje”, tvrde iz entitetske vlade.

Za najveći broj studijskih programa prvog ciklusa studija školarine se kreću u rasponu od 440 do 660 KM, dok se za mali broj studijskih programa iz oblasti umjetnosti, školarine kreću u rasponu od 1.000 do 1.500 KM.

Školarine za drugi ciklus studija za najveći broj studijskih programa iznose 880 KM za pojedine studijske programe iz oblasti umjetnosti iznose 1.500 KM.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad