Odbrana Ratka Mladića upozorila na rizik od moždanih i srčanih udara

Vijesti 13. jun 201916:54 > 16:56
REUTERS/Peter Dejong/Pool

Odbrana Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti u BiH, upozorila je danas međunarodni sud u Hagu da kod Mladića "postoji veliki rizik od novih moždanih i srčanih napada".

Pozivajući se na nalaze ljekara, njegov branilac Branko Lukić je na redovnoj konferenciji o stanju u postupku u Hagu kao glavne probleme naveo da je “kalcifikovano više od 50 odsto Mladićevog mozga”, na kojem su ljekari uočili i “degenerativne promene”. 

Od “mnogih bolesti” Mladića, Lukić je u sudnici naveo još kardiovaskularne tegobe.

Branilac je kazao da je Mladić imao srčani udar 2013. godine u haškom pritvoru.

Po Lukićevim rečima, medicinsko osoblje u pritvoru u Sheveningenu registrovalo je da Mladić “često pati od srčane aritmije, ali da to ne može naneti štetu njegovom zdravlju”.

Advokat Lukić je prokomentarisao da “neškodljiva srčana aritmija” ne postoji ni u medicinskoj teoriji, ni u praksi.

On je najavio da će odbrana tražiti reviziju cjelokupne Mladićeve medicinske dokumentacije.

Mladić (77) nije govorio tokom današnjeg zasjedanja. U sudnici je izgledao čilo i svježe, kratko podšišan i obučen u sivo odijelo i svijetlu košulju s plavom kravatom.

Predstavnik haškog tužilaštva zamolio je žalbeno vijeće za više informacija o tome kada će biti usmena rasprava o žalbama koje su na prvostepenu presudu uložile i odbrana i optužba.

Sudija Prisca Nyambe, koja će predsedavati žalbenim vijećem, odgovorila je da će strane u postupku o tome “biti obaviještene na vreme”.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala je, 22. novembra 2017, Mladića osudilo na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Na tu presudu žalbu je uložila odbrana. Tužilaštvo se žalilo na dio presude kojom je Tribunal oslobodio Mladića optužbe za genocid u još šest opština u BiH.

Žalbeni postupak je u toku. Po riječima sudije pred vijećem je pet podnesaka odbrane i optužbe.

U sljedećoj fazi postupka branioci i tužioci će žalbe usmeno obrazložiti pred apelacionim vijećem sudskog Mehanizma u Hagu – pravnog nasljednika Haškog tribunala.

Pored predsjedavajuće Nijambe iz Zambije, u tom vijeću su i sudije Aminatta Lois Runeni N’gum iz Gambije, Gberdao Gustave Kam iz Burkine Faso, Seymour Panton sa Jamajke i Elizabeth Ibanda-Nahamya iz Ugande.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad