Nova obećanja Autocesta: Kad ćemo brže do mora

Vijesti 13. jun 201917:03 > 20:19
N1

Kroz sedam godina brže ćemo do mora. Ovako bar tvrde u Autocestama Federacije BiH. Ponovo smo se zadužili kako bismo produžili postojeći autoput. Ni ovaj put autoceste u Bosni i Hercegovini neće biti uvezane, gradi se po dijelovima, a pitanje je vremena kada će se dijelovi konačno sastaviti u jednu cjelinu. Prioritet je autoput prema Hercegovini, odnosno nastavak gradnje od Konjica prema Počitelju.

Opet obećanja. Ovaj put iz Autocesta Federacije BiH. Kažu, dugoročno će se raditi i graditi, no prije toga treba zakrpiti neke stare rupe.

Optimistično u Autocestama najavljuju otvaranje tri nova gradilišta od augusta ove godine. Počinje gradnja 11 kilometara autoputa oko Počitelja ka jugu, odnosno most Počitelj, a zatim tunel Ivan i tunel Zenica. Ukoliko sve bude išlo prema planu, u gradnji ćemo imati još 41 kilometar autoputa. Prve dionice, prema najavama trebale bi biti korištene u saobraćaju već sredinom naredne godine.

U Autocestama kažu da daju sve od sebe, dok vozačima koji čekaju olakšanje u svakodnevnom saobraćaju ponestaje strpljenja. A i vruće je.

“Vidite kako je, sakrivamo se, čim se nađe malo hlada, sjedi i… ne može se ni okolo, kažu da se lomi put, kažu da je haos”, požalio nam se jedan vozač.

A ne mora biti haos, smatraju stručnjaci. Najveći problem je neuređena izgradnja autoputa, jer, kako kažu, ne gradi se redom, nego kako kome padne na pamet, što i dalje nije dovoljno da se uveže cesta.

“Nažalost da u BiH ljudi ne shvataju da je uloga saobraćaja da olakša ljudima komunikaciju i nažalost da te greške stalno ponavljamo iz godine u godinu i sa takvim najavama, trebalo bi neko da zauzme stav šta je to prioritet gradnje infrastukture u Bosni i Hercegovini”, kazao je Osman Lindov, profesor na Saobraćajnom fakultetu UNSA.

Prioritet je, čini se prije svega skupiti novac, a novca ima dovoljno. Zadužili smo se maksimalno, vraćamo pola milijarde maraka kredita, a akcizama je prikupljeno 400 miliona. Dovoljno za cijeli Koridor 5c. Ipak, jučer je Vijeće ministara utvrdilo Prijedlog ugovora o grantu u iznosu od oko novih 13 miliona eura za nastavak izgradnje autoputa u Republici Srpskoj. Podsjetimo da je BiH potpisala ugovor sa EBRD-om prije mjesec dana. Tad smo pozajmili 210 miliona eura. EBRD će tako finansirati 14 kilometara dugu dionicu koridora, koja prolazi kroz Republiku Srpsku. I dok je autoput još uvijek imaginaran i gledamo ga kroz čuda tehnologije, čekamo na kilometre koje bismo uskoro trebali.prelaziti i to:

N1

Dakle, do primorja uskoro bismo mogli znatno skratiti put. To uskoro je sedam godina, koliko su najavili u Autocestama Federacije. Ipak, podsjetimo i to da nijedan rok u gradnji autoputa u BiH dosad nikad nije ispoštovan.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad