Svjedočenja migranata: Bosna nije problem…

N1

Vlada USK je uprkos protivljenju EU izdvojila, i Gradu Bihaću proslijedila ukupno 25 hiljada KM za uspostavu migrantskog centra Vučjak, koji se nalazi na u blizini granice sa Hrvatskom.

Neki zadovoljni, drugi nezadovoljni, no svi saglasni, migranti nemaju probleme sa vlastima u BiH. Grupa mladića koju zatičemo u parku priča nam da su dobili kažu sve, pa čak i medicinsku pomoć.

“Operisan sam u bolnici u Bihaću, doktor je bio sjajan, ljudi su dobri, sve je dobro, pa čak i policija u BiH je dobra”, kazao je Erhsan Urasurlem, migrant iz Afganistana.

“Prije mjesec i po smo pošli u “game”, na pola puta problem se pojavio. Vratili smo se ovdje, policiji je rekao da je loše, prebacili su ga u bolnicu gdje je operisan”, dodao je Ahmed Bašir, migrant iz Afganistana.

Iako su uvedene policijske kontrole migrantskih kampova, ovi mladići kažu, problem nemaju sa tim.

“Ovdje nema problema, juče sam izašao, hodao okolo. Bosna nije problem. Problem je na drugoj, hrvatskoj strani. Kada nas uhvatite, uredu deportujte nas, ali zašto tučete ljude”, kazao je Bašir.

Problem imaju migranti, ali i građani USK. Oni sa kojima smo razgovarali smatraju da situacija izmiče kontroli:
“Smetaju nam, oko kuća, auta, dira, gleda, premeće, ulazi u šupu, gleda gdje je otvoreno. Znači nismo sigurni.”
“Zbog djece, djeca od petnaest godina više ne mogu izaći u grad slobodno. Šta reći, nemamo komentara.”

Iz Crvenog krsta podsjećaju da su upravo građani Bihaća i Velike Kladuše prvi val migrantske krize sami iznijeli. Sada je kažu USK potrebna pomoć.

“Ovo grad Bihać i USK nisu zaslužili. Teret migrantske krize svi skidaju sa sebe. To je nešto što boli i građane Bihaća i USK”, kazao je Salem Midžić, sekretar CK Bihać.

Čekajući na poteze nadležnih grad Bihać je uprkos protivljenju EU počeo pripremu terene na lokalitetu Vučjak, nadomak granice sa Hrvatskom. Za tu namjenu Vlada USK izdvojila je ukupno 25 hiljada KM.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad