Pogledajte kako napreduje gradnja Pelješkog mosta, mještani nestrpljivi

N1

Gradnja Pelješkog mosta u drugoj je fazi. Nakon što su postavljeni svi piloti, uslijedilo je njihovo betoniranje. Međutim, most i njegove graditelje tek čekaju zahtjevni radovi, pristupne ceste graditelji još nemaju, pa je moguće kako će most biti gotov prije njih. Naša ekipa bila je danas u Komarni i provjerila je kako teku radovi, te koliko će ovaj most značiti za stanovnike Komarne i Neuma.

Na gradilištu Pelješkog mosta radi se punom parom. Svih 148 pilota Pelješkog mosta zabijeno je 12 dana prije roka. Radovi na najvećem mostu u Hrvatskoj zaintrigirali su domaće stanovništvo. Kažu, Kinezi ne gube vrijeme, rade punim intenzitetom.

“Predivni ljudi, fini, tihi disciplinirani, rade kao da ne postoje, a da su vrijedni to se vidi očito”, kazala je Mara Borovac, mještanka Komarne.

U morsko su dno prije tri sedmice postavljeni svi piloti. U one najduže, na sredini Pelješkog mosta, počelo je ubacivanje betona, nakon što je prethodno iz njih izvučen mulj. Potom slijedi zahtjevniji dio posla.

“Nakon betoniranja slijedi veći poduhvat, jer onda idu ploče na koje idu stubovi, tako da se tad već možemo reći počinje privoditi kraju”, kazao je Ivo Jerković, predsjednik Mjesnog odbora Komarna.

A dok radovi na Pelješkom mostu poprilično dobro napreduju, zapelo je na pristupnim cestama, koje se za sada vide samo na prezentaciji. Izvođači nisu izabrani, pa je realno očekivati da se most izgradi prije cesta. No u Hrvatskim cestama kažu razloga za zabrinutost nema. Kineska kompanija CRBC gradnju mosta počela je krajem jula prošle godine, s rokom završetka od tri godine.

U najboljem slučaju prva dionica ceste preko Pelješca mogla bi biti završena u junu 2022. Odnosno devet mjeseci nakon mosta. No mještane Komarne to mnogo ne brine, kažu, s nestrpljenjem čekaju bolju povezanost s ostatkom Hrvatske kao i manje gužve.

“Nadam se da će on učiniti bržu komunikaciju juga Hrvatske sa sjeverom i smanjiti čekanju na graničnom prelazu Neum. Jučer sam bio u Neumu i morao sam preko 45 minuta čekati”, kazao je Nedžad Šegetalo, mještanin Komarne.

Istom se nada i neumski načelnik. Most će im kaže donijeti mnogo koristi.

“Objekti uz magistralu rade čitavu godinu, ljudi prolaze, svraćaju, život se uz more odvija tri mjeseca kad je sezona kupanja i mislim da će najviše naši turistički djelatnici i smještaj koji je uz magistralu malo više to osjetiti”, kazao je Živko Matuško, načelnik Općine Neum.

A u promo filmu Hrvatskih cesta o projektu Pelješkog mosta prvi put su prikazani dijelovi temelja mosta, odnosno čelične konstrukcije u koju su zabijeni piloti. U prezentaciji se navodi i da će najviša visina mosta iznad mora biti 100 metara, a kad se tome doda dužina najdužeg pilota od 128 metara, jasno je da će se od dna mora do najviše tačke most protezati 228 metara. Isto tako, iznosi se podatak da će se za izgradnju mosta utrošiti 33.700 tona čelika, a za ilustraciju se navodi kako je za izgradnju Eiffelova tornja u Parizu trebalo 7.300 tona čelika.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad