Ljubić: Peticija protiv odluke o gradnji migrantskog kampa u mjestu Vučjak

Vijesti 13. jun 201920:47 > 20:50
Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Božo Ljubić (HDZ) izvijestio je u četvrtak kako je na adresu Odbora za Hrvate izvan Hrvatske stiglo pismo, odnosno peticija s preko 500 potpisa Hrvata iz BiH protiv odluke bihaćkih vlasti da se u mjestu Vučjak izgradi kamp za pet tisuća migranata.

Pismo, odnosno peticiju, poslali su Hrvati iz mjesnih zajednica Zavalje, Skočaj, Vedro Polje, Žegar, gdje većinski žive Hrvati, precizirao je Božo Ljubić u saborskoj raspravi o Izvješću o provedbi Strategije nacionalne sigurnosti.

Zapitao se pritom jesu li “svi” u Hrvatskoj svjesni izazova i rizika koje migrantska kriza ima za stabilnost BiH, položaj Hrvata u BiH i Hrvatsku?

“Desetine tisuća migranata kreću se prema Hrvatskoj, a aktualne vlasti u BiH niti žele, niti se mogu nositi s tim problemom, rješenje uglavnom vide u njihovu ulasku u Hrvatsku. Međutim, i oni koji se zadržavaju u BiH prevaljuju se na leđa preostalih Hrvata, što može biti okidač novog iseljavanja”, upozorio je Ljubić.

SDP-ov Saša Đujić ističe pak da je Primorsko-goranska županija jedna od ruta migrantske krize, da se migrantske skupine sada sreću po Gorskom Kotaru, zaleđu Novog Vinodolskog, u okolici Rijeke.

“Oni znaju kuda idu, znaju rutu, znaju tko ima cigarete”, ustvrdio je pitajući se kako onda institucije ne mogu znati kud se kreću i ne mogu to spriječiti. Zanimala ga je i točnost informacije po kojoj Vlada priprema fond za obeštećenje građana koji dožive štetu od migranata.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad