Čengić o migrantskoj krizi: Nije pošteno da samo FBiH preuzima sav teret

Vijesti 14. jun 201908:27 > 08:42
N1

Treća redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine biće održana 24. i 25. juna, a na dnevnom redu naći će se 21 tačka - među kojima i Nacrt zakona o sportskim klubovima u FBiH čiji je predlagač zastupnik SDP-a Irfan Čengić, koji je bio gost Novog dana.

Voditeljica Novog dana Hana Sokolović je pitala Čengića da li smatra da će dobiti većinui šta Nacrt zakona o sportskim klubovima u FBiH sve omogućava je kazao:

Ovaj zakon je star devet godina i mislim da ću dobiti podršku jer se radi o Nacrtu zakona. Razgovarao sam sa Košarkaškim savezom i Nogometnim savezom i sa nekoliko sportskih klubova. Ukoliko bude usvojen, klubovi bi mogli biti privredna društva. Dakle, mogli bi u privatizaciju ili da lokalne zajednice preuzmu klubove“.

Danas bi trebala biti održana sjednica Predstavničkog doma PSBiH o stanju u pravosuđu i migrantima, no iz SNSD-a su javili kako poslanici te stranke neće prisustvovati sjednici.

To nije ništa novo. Dodik i njegovi partneri u SDA i HDZ-u godinama se prepucavaju i tako ostaju na vlasti. Što se tiče migrantske krize, izdvojili smo sredstva i nije pošteno da samo FBiH preuzima sav teret. Mi podržavamo sve odluke koje donese Unsko-sanski kanton i Grad Bihać kad su u pitanju migranti. Kad je u pitanju VSTV, mi smo prije sedam godina upozoravali da je to otuđeni centar moći i tada su stranci, koji danas kritikuju VSTV, napadali SDP“, komentarisao je Čengić u Novom danu.

Kada je riječ o radu Vlade FBiH, kazao je:

Iduća sjednica bi trebala biti deveta održana i za to je zaslužan Elvir Karajbić. Zastupnici SDA i HDZ-a su napuštali sjednice i željeli su bolokirati izbor Elvira Karajbića. Nama je cilj da se što prije formira vlast. Imaju većinu, ne znam zašto se ovo dešava. Ovo je najduži period u historiji da nemamo federalnu vladu“.

“Ova vlada ne predlaže nikakve zakone, nema ničije povjerenje, ali se ponašaju da imaju stopostotno povjerenje”, istakao je Čengić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad