Mektić: Poslanici SNSD-a u prošlom mandatu 16 mjeseci nisu dolazili na sjednice

Vijesti 14. jun 201913:08 > 13:11
Fena

Poslanik Srpske demokratske strake (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Mektić smatra dobrom činjenicu da je danas bila zakazana sjednica Doma kako bi se vidjelo da ima onih snaga i političkih subjekata koji žele da se u BiH počne mijenjati stanje kada je u pitanju pravna država i vladavina prava.

Sjednica je počela raspravom o dnevnom redu, ali je predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) prekinula sjednicu jer nije bilo dovoljno većine iz Republike Srpske kada se glasalo o dnevnom redu hitne sjednice o pitanju pravosuđa i migracija.

Mektić je izrazio uvjerenje da će poslanici koristeći sve parlamentarne mogućnosti i pravno dozvoljena sredstva uspjeti, kako je kazao, natjerati ovaj parlament da radi jer je to u interesu građana.

“Ukoliko nećemo dozvoliti da građani uzimaju stvar u svoje ruke putem ulice potrebno je da njihove probleme rješavamo institucijama, jer su građani glasali na izborima, izabrali predstavnike i od njih traže da rade”, rekao je Mektić.

Podsjetio je da u BiH postoje neriješeni životni problemi građana koji su stavljeni po strani, a političari se rukovode sitnim političkim koristoljubljem.

Za one koji pokušavaju “bojkotirati parlament”, kazao je da u tome neće uspjeti, podsjećajući da oni uredno primaju plate, a iznio je i podatak da su ti poslanici i u prošlom mandatu bojkotirali rad parlamenta 16 mjeseci, a primali plate.

“To je njihovo ponašanje i njihova odgovornost prema građanima, a ova današnja sjednica trebala se održati jer nije bilo osnova za glasanje o dnevnom redu”, dodao je Mektić.

Napomenuo je da je u posljednjem izvještaju Evropske komisije rečeno da je stanje u pravosuđu u BiH zabrinjavajuće, ali smatra da je dobro što su i građani danas mogli vidjeti ko želi raspravljati o ovim problemima.

Sjednici danas nisu prisustvovali poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP) i Ujedinjene Srpske (US) kako su ranije i najavili jer rad paralmenta uvjetuju formiranjem novog saziva Vijeća ministara nakon oktobarskih izbora.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad