Nikola Lovrinović za N1: Bošnjački blok treba odustati od uvjetovanja NATO-om

Vijesti 14. jun 201916:30 > 16:33
N1

Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine za N1 je kazao da dnevni red hitne sjednice nije utvrđen, te da je bilo dilema oko dnevnog reda, a da je HDZ tražio da se izuzme rasprava o stanju u pravosuđu zbog, kako je kazao, načina na koji je ta tačka pripremljena.

“Ne bih rekao da je propali pokušaj. Pokušaj je bio po poslovniku, bilo je dilema oko sadržaja i dnevnog reda. Mi smo tražili da se izostavi tačka o stanju u pravosuđu. Način na koji je pripremljena, složenost teme, materijal koji smo imali, potrebi da se na žurnoj sjednici danas raspravlja – mislim da je izlišno za danas”, kazao je Lovrinović za N1.

On je poručio da izvještaji VSTV-a idu na redovnu proceduru svake godine.

“Ovaj, koji su kolege potpisale, nisu imale drugi materijal nego taj. Ozbiljnost teme, što se iznosilo i kakva viđenja – na kraju bi bilo seosko prelo šta ko vidi u pravosuđu. Mi bi se sveli na optužbe pojedinih ljudi”, izjavio je Lovrinović za N1.

“Mi smo kao klub ili ja osobno nazočio ovoj sjednici. Bili smo raspoloženi za temu migracije, koja je urgentna. Druga točka je mogla sačekati redovitu sjednicu ili neku drugu sa pripremljenim materijalom. Ne znamo što bi se neodgovorno ponašao. Mi smo spremni prekinuti hitnu sjednicu, nastaviti redovitu, imenovati radna tijela…Ko je kriv neka se prepozna. Mi danima, mjesecima govorimo da je neophodno imenovati Vijeće ministara i radna tijela”, kazao je u razgovoru.

“Bilo je prijepora što je obvezna točka. To je ona koja prođe radna tijela Parlamenta koja mi nemamo. Bio bi poligon šta ko misli, kako neko zastupa ideje, narod itd. Interesantni su oni koji govore o zastupanju nekoga, a nisu ni prošli na izborima. Dobili mandat zahvaljujući nakaradnom Izbornom zakonu”, rekao je.

Stav HDZ-a je da se što prije formira Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, i to bez ujetovanja – ali da neke obaveze – ostanu obaveze.

“U suprotnom, vidjeli ste kolegu Mektića, ako su u Vijeću ministara što ne rade. Ako imaju volju i ako su za red i rad. Očito je kako kome treba. Parlamentarna većina je uspostavljena, treba prestati uvjetovati. Ne možemo unaprijed određivati dnevni red Vijeću ministara, mora početi raditi i imati točke”, kazao je za N1.

NATO i ANP ne trebaju biti preduvjet za formiranje Vijeća ministara – stav je Nikole Lovrinovića.

“Prvo, Godišnji nacionalni program neće biti jedan, bit će ih više. Može biti točka kada se Vijeće ministara formira. U osam mjeseci tehničkog ili kakvog god drugog mandata hoćete, nekoliko puta ministrica iz HDZ-a pokušala staviti na dnevni red. Što se ne stavi na dnevni red postojećeg Vijeća ministara. Kad dođe na dnevni red – vidjet ćete kako će glasati Vijeće ministara. HDZ stav je jasan – mi smo za NATO integracije i očitovat ćemo se kad za to dođe vrijeme. Meni je važniji sada unutarnji mir i dogovor nego vanjski background. Bez unutarnjeg mira ne možemo rješavati pitanja poput NATO-a”, kazao je Lovrinović.

Ko je odgovoran za uvjetovanja?

“Čini mi se da bošnjački blok koji čini većinu treba odustati od toga kao od uvjeta. To je obveza. Da bismo ušli u proces imenovanja Vijeće ministara. Nemamo radna tijela, nemamo rad Parlamenta. Neko donosi zaključke da razmatra pitanje koja Vijeće ministara može raditi, a u nekom kooje ne može raditi. Zašto Vijeće ministara nije donijelo Godišnji nacionalni plan. Nekoliko puta je pokušavano da se stavi na dnevni red, ministri iz srpskog naroda nisu prihvatili”, dodao je.

Ima li spremnosti da se pomire stavovi?

“Ja hoću vjerovati da ima, imamo informacije da se na tome radi. Mi se između sebe moramo uvažavati. Ako ćemo nešto raditi da se dodvorimo nekome – bitna je pozicija BiH, to razumijem, volio bih da je to tako. Ali bih volio da se između sebe čujemo. Netko ko čini vlast ima dvojbe, ima razloge da to neće – ne možemo stvar siliti. Mi ta pitanja možemo riješiti dogovorom. Kad se dogovorimo, sigurno je da će naša slika prema vani biti drugačija i bolja”, poručio je za N1.

“Apelirao bih i volio da oni koji ovog trenutka imaju određene uvjete – oni jesu uvjeti, da se to popusti, da se krene u implementiranje vlasti i da nastavimo raditi kako treba”, kazao je.

Istakao je kako kako pitanje NATO integracija nije isto kao i pitanje izmjena Izbornog zakona.

“To je odluka Ustavnog suda i nama predstavnicima od životne važnosti. Ne u smislu socijalne dimanzije, nego političke. Ne možemo ulaziti u izborne procese da nama predstavnici drugog naroda biraju predstavnike. Mi razumijemo želju da država bude drugačije uređena, ali to su već ustavne promjene. Želja nekoga da to ne bude tako, kako vole reći, da nacionalno pitanje ne bude dominatno – to su floskule za narod. Kad se Ustav promjeni…OK”, naveo je Lovrinović.

Kakva su mu očekivanja do kada će biti blokada uspostave vlasti?

“Ukoliko bošnjački blok ne uvaži partnere, otkloni uvjete koji se tiču vanjskog statusa BiH, ne prihvati unutaršnja rješenja, može doista potrajati. To je loše. Nadam se, čuo sam da postoji dogovor oko nacionalnog plana, ulaska u formiranje Vijeća ministara i iz izvora SDA i HDZ-a…i jednih i drugih. Nadam se da će se rješenje naći, da ćemo nakon godišnjih odmora imati formiranu vlast”, poručio je.

Pogledajte snimak kompletnog razgovora.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad