Rastu temperature, ali raste i broj turista u Kantonu Sarajevo

Vijesti 14. jun 201916:41 > 19:10
N1

Živa u termometru sutra će u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine biti preko 35 stepeni. Osvježenje će mnogi potražiti na rijekama i planinama. I ne mora značiti da turisti odlaze samo u krajeve gdje se mogu osvježiti u moru, rijeci ili jezeru. Ovih dana u Sarajevu su turisti iz SAD-a, Australije, Brazila, Novog Zelanda. Kažu vruće je, ali i da uživaju u ljepotama grada.

Iako živa u termometru ovih dana doseže svoj maksimum, ne sprečava građane i turiste da uživaju u Sarajevu. Na Baščaršiji srećemo par iz Australije, prvi put su u Sarajevu, kažu da je veoma vruće ali da ih to ne sprječava da obilaze grad:
“Prvi put sam ovdje, hrana je odlična. Mjesto je doista multikulturalno, interesantno i jedinstveno.
“Uglavnom smo šetali starim gradom, duž rijeke, vidjeli smo Latinsku Ćupriju. To je to.”

Osvježenje u sladoledu je potražio par iz SAD-a, i oni su prvi put u BiH:
“Prvi put smo ovdje, vruće je ali uživamo.”
“Obišli smo nekoliko muzeja i sada idemo u još jedan, bili smo i u Vjećnici koja nas je oduševila.”

Vesela radnica nam kaže kako ima mnogo turista i da svako traži osvježenje da bi nastavio uživati u znamenitostima grada.

“Najviše se osvježavaju limunadom, sladoledom, hladnim napicima i tako, jako ima turista”, kazala je.

A vrućina nije pokvarila raspoloženje ni veselim Brazilcima koji uživaju u šetnji:
“Prevruće je, prevruće, ali drugi put sam u Sarajevu i mogu vam reći da volim Sarajevo.”

Iz turističke zajednice su zadovoljni. Kažu kako broj turista raste svakim danom. Vjeruju da će prema dosadašnjim pokazateljima ova godina biti rekordna po broju turista. A za spas od vrućine uvijek ima rješenje.

“Imate iz centra grada, evo sad žičarom za par minuta doći u neku zelenu oazu, gdje se potpuno mijenja temperatura, gdje se mijenja potpuno ugođaj. Za 15-20 minuta možete doći na olimpijske planine zaista to su sve zajedno velika bogatstva Sarajeva koja mi na svaki mogući način promovišemo”, kazao je Nermin Muzur, predsjednik Turističke zajednice KS.

Rastu temperature, ali raste i broj turista u KS. Iako živa u termometru prelazi i preko 35 stepeni kažu rado šetaju starom jezgrom grada, a osvježenje potraže u obližnjim kaficima i restoranima.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad