"Ljutnja zbog neformiranja vlasti nije dovoljan razlog za nered Parlamenta BiH"

Vijesti 14. jun 201917:16 > 19:09
N1

Još jedna hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine nije održana, zbog nedolaska pojedinih zastupnika. Zbog nepostajanja entitetske većine, sjednica je prekinuta. A zastupnici su se trebali posvetiti predlaganjem rješenja za migrantsku krizu i stanja u pravosuđu. Zastupnici SNSD, DNS-a SP-a i US-a nisu se pojavili negodujući zbog neformiranja novog Vijeća ministar Bosne i Hercegovine. Ostali zastupnici su se sastali, ali su se brzo i rastali.

Bijela sala Parlamenta uoči hitne sjednice. Većina zastupnika je došlo na sjednicu. Neobavezne konzultacije prije početka rasprave. Klupe SNSD-a i koalicijskih partnera prazne. Borjana Krišto otvorila je rasprave o dnevnom redu. Smjenjivale su se optužbe ko je kriv za nefunkcioniranje Parlamenta i neuspostavljanje Vijeća ministara. Ubrzo su zastupnici glasali o dnevnom redu sa dvije tačke – migrantska kriza i situacija u pravosuđu. Nije bilo potrebne entitetske većine, Krišto prekida sjednicu.

“Ovo nas sve skupa upućuje da ovo nije način na koji treba ovaj Dom da radi. Postoje stvari nakon izbora svojim redosljednom da se urade. To je implementacija izvršne vlasti. To je stvaranje uvjeta za formiranje tijela izvršne vlasti u punom kapacitetu”, kazala je Borjana Krišto, predsjedateljica ZD PS BiH.

Iz SBB-a optužili su Krišto da je prekšila Poslovnik odlukom da prekine sjednicu.

“Predsjedavajuća je stavila na glasanje dnevni red. O dnevnom redu se ne glasa, glasa se samo o izmjenama i dopunama, a onda se predloženi dnevni red smatra usvojenim”, pojasnio je Damir Arnaut, SBB.

HDZ-ov Nikola Lovrinović tražio je da se sa dnevnog reda povuče tačka o pravosuđu, smatrajući da nije pripremljen odgovarajući materijal za raspravu. No, rasprava je nužna, ukazali su SDP-ov Saša Magazinović i Jasmin Emrić iz A-SDA. A državni ministar sigurnosti Dragan Mektić dodaje:

“Mislim da je dobro šo je došlo do ove sjednice Parlamenta da se pokaže da ima onih snaga i onih političkih subjekata koji žele da se u BiH počne mijenjati stanje kada je pitanju pravna država i vladavina prava”.

SNSD smatra da mu je ugroženo pravo da vrši vlast, koju je zaslužio nakon pobjede na izborima…

“Zbog problema u SDA i problemu u konstituisanju bošnjačke reprezentacije. Ali to ne blokira SNSD, nego blokada stoji u Predsjedništvu, koje ne želi da izabere predsjedavajućeg Savjeta ministara. Zašto nije do kraja izabrana Komisija za imenovanja predsjedavajućeg i Savjeta ministara to reba da pitate one koji su danas pokušavali da zamijene teze”, istakao je Staša Košarac, SNSD.

Iz klupa SDA odgovaraju SNSD-u i Borjani Krišto da ljutnja zbog neformiranja vlasti nije dovoljna argumentacija.

“Kazati da se ne želi raditi u ZD zato što nije došlo do formiranja Vijeća ministara, ja sam rekao predsjedavajućoj da to nije dovoljan argument. Ona je dužna da sazove sjednicu, da se vidi koji to poslanici ne dolaze, koje su to stranke koje opstruiraju rad Parlamenta. Ovaj Dom mora raditi”, kazao je Adil Osmanović, SDA.

Ovo je drugi put da hitna sjednica PS BiH nije održana. Prvi put također o migrantskoj krizi, kada se većina zastupnika nije pojavila.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad