Bosanske džamije na udaru vandalizma

Vijesti 15. jun 201913:17 > 13:24
Rijaset

Lideri Islamske zajednice Bosne i Hercegovine upozorili su na oštećene nadgrobne spomenike i srpske nacionalističke poruke koje se odnose na genocid u Srebrenici, a koje su postavljene na muslimanske religijske objekte, javlja Balkan Insight.

Tuzlanski muftiluk je u petak osudio, kako su rekli, niz napada na imovinu Islamske zajednice u Zvorniku i Bijeljini u proteklim sedmicama.

Naime, neidentificirane osobe su uništile četiri nadgrobna spomenika i prouzročile značajnu štetu na muslimanskom groblju Kazanbašća u Zvorniku tokom noći 7. juna, poručili su iz tuzlanskog muftiluka.

Pet dana kasnije, neidentificirane osobe su postavile prijeteće poruke na oglasnu ploču ispred Atik džamije u Bijeljini, na ulazu u harem i prostorije Islamske zajednice, prenosi Balkan Insight.

Nož i (bodljikava) žica), uz riječi ‘Srebrenica’, bili su oštampani na stikerima. Postavljeni su i (Drugi) stikeri na kojima je iscrtana karta Kosova i slogan ‘Ovo je domovina Srba’ kao i oni s raznim licima uključujući Dražu Mihajlovića s riječima ‘Naši preci padoše davno, ime ti Srbijo postade slavno’,” navodi se u saopštenju muftiluka, koji je upozorio policijske stanice u Bijeljini i Zvorniku o navedenim incidentima.

Pozvali su nadležne institucije da poduzmu korake protiv prijetećeg ponašanja i govora mržnje.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad