Nekoliko stotina migranata u Bihaću izmješteno na lokaciju Vučjak

Vijesti 15. jun 201915:22 > 15:24
Fena

Nekoliko stotina migranata od jučer je izmješteno na novu lokaciju Vučjak, desetak kilometara udaljenu od središta Bihaća.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUPUSK) na taj način provodi Odluku Gradskog vijeća Bihać i Kantonalne operativne grupe o izmještanju migranata i izbjeglica koji su boravili oko Privremenog prihvatnog kampa “Bira”, ili su nelegalno bili smješteni u određenim privatnim i napuštenim objektima.

“Izmjestili smo ljude koji su boravili u malim šatorima na javnim površinama u gradu bez ikakvih uslova, ili su bez identifikacijskih dokumenata iznajmljivali privatni smještaj. Tu je i određena grupa ljudi za koje smo utvrdili da su skloni incidentnim situacijama, odnosno narušavanju javnog reda i mira. Na lokaciji Vučjak obezbijeđeni su im šatori, voda, prehrambeni obroci i sanitarni čvor, što na prethodnim boravištima nisu mogli ni zamisliti”, rekao je glasnogovornik MUP-a USK Ale Šiljdedić.

Dodao je i kako policijski službenici u potpunosti nadziru situaciju u smještajnom prostoru na Vučjaku, te da ne dozvoljavaju ovim licima povratak u centar grada.

“Sve smo ovo uradili zbog poboljšanja sigurnosne situacije, jer smo u posljednjih nekoliko dana imali niz incidentnih situacija sa stranim državljanima bez identifikacijskih dokumenata. Donekle nam problem stvara to što prostor nije ograđen, pa se neki od migranata i izbjeglica pokušavaju vratiti u gradsko središte. Policijski službenici su im to onemogućili i vratili ih u smještaj na Vučjaku”, kazao je Šiljdedić.

Građani Bihaća posredstvom društvenih mreža za sutra najavljuju velike proteste na Gradskom trgu u Bihaću, iako to okupljanje nije prijavljeno Policijskoj upravi u Bihaću. Kao razlozi protestnog okupljanja navedeni su narušena sigurnosna i zdravstvena situacija u gradu, te ignorantski odnos nadležnih državnih institucija.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad