Hiljade balona iz Sarajeva kao izraz solidarnosti s Idlibom u Siriji (VIDEO)

Vijesti 15. jun 201915:55 > 15:58
Fena

Hiljadu balona danas je u Sarajevu pušteno u zrak kao izraz solidarnosti i podrške za Idlib u Siriji.

Međunarodna grupa aktivista “We are the Love” organizovala je u isto vrijeme skupove u 18 evropskih gradova, među kojima i Sarajevo, s ciljem da se podsjeti na zločine koji se čine u Idlibu u Siriji, te da zahtijevaju konkretne poteze za zaustavljanje bombardovanja bolnica, škola i stradanje nevinih civila.

Ismail Ćidić, glasnogovornik kampanje „We are the Love“, kazao je da je u posljednjih šest sedmica u sirijskoj pokrajini Idlib, prema podacima UN-a, ubijen najmanje 231 civil, od čega 69 žena i 81 dijete.

“Zato smo se mi, međunarodni aktivisti okupljeni u kampanji ‘We are the Love’, odlučili poslati poruku solidarnosti za ubijene, nevine civile u sirijskoj pokrajini Idlib. Dakle, sve crvene granice su pređene. Bombardovanje škola, bolnica i ubijanje nedužnih civila se koristi kao strategija ratovanja i mi smatramo to apsolutno nedopustivim”, istakao je Ćidić.

Od međunarodne zajednice i relevantnih institucija, kako je dodao, traže tri stvari. Najprije, trajno zaustavljanje nasilja između svih zaraćenih strana, zatim otvaranje koridora kako bi humanitarna i druge vrste pomoći mogle doći do nedužnih civila, te da se počinioci svih ratnih zločina nađu pred međunarodnim tribunalima i da se protiv njih i drugih grupa uvedu sankcije.

“Građani BiH znaju šta je rat, znaju šta su ratni zločini i od ključne je važnosti da barem pokažemo solidarnost. Zato smo se okupili danas, kao i svi naši prijatelji iz 18 drugih gradova širom Evrope, kako bismo pustili hiljadu balona i iskazali podršku”, kazao je Ćidić dodajući da se još nekoliko gradova posljednjih dana prijavilo za tu kampanju.

Koordinator „We are the Love“ inicijative za BiH Esed Ivojević je kazao da je u pokrajini Idlib tri i po miliona civila, žena i djece u okruženju i bez osnovnih namirnica za život, te da su izloženi svakodnevnom bombardovanju.

“Na ovaj način građani Sarajeva žele istaći svoje neslaganje s targetiranjem civila kao ratnog cilja i sa te strane tražimo prekid neprijateljstava. Međutim, trenutno se na svjetskoj sceni malo šta radi da se zaustave neprijateljstva i rat u Siriji koji traje već osam godina”, dodao je Ivojević.

U nedavnom intervjuu o Idlibu, asistentica generalnog sekretara UN–a Ursula Mueller izjavila je da ‘zlostavljana i ugrožena djeca, žene i muškarci računaju da će međunarodna zajednica poduzeti mjere da zaustavi jednu od najgorih tragedija u modernoj povijesti’.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad