Oštre reakcije na izjavu Ivice Dačića u Laktašima

Vijesti 16. jun 201917:41 > 19:14
N1

Brojne su reakcije na posljednju izjavu ministra vanjskih poslova Sbrije Ivice Dačića, koji je jučer u Laktašima izjavio da Bosna i Hercegovine nikada neće biti muslimanska, kako to žele Bošnjaci. Oštre odgovore Dačiću uputili su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, čelnik SDP-a Nermin Nikšić, a za N1 je Dačićevu izjavu komentarisala i Islamska zajednica u BiH.

Među brojnim porukama sa Izbornog sabora SNSD-a, jedna je naročito odjeknula. Bošnjaci žele muslimansku Bosnu i Hercegovinu, poruka je Ivice Dačića, koji se kao gost obratio delegatima SNSD-a u Laktašima.

Ne tražimo mi BiH koja će biti sastavljena od Srba, nego tražimo ravnopravnost Srba i Republike Srpske, kao što i Hrvati imaju pravo da to isto traže za svoj narod. Za razliku od Bošnjaka, koji smatraju da je BiH muslimanska. Nikad nije bila, niti će biti“, kazao je jučer
Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije.

To su zlonamjerne poruke mržnje i netrpeljivosti prema svemu što je bosanskohercegovačko i bošnjačko, poruka je Denisa Zvizdića.

Riječ je o šovinističko – militarističkoj izjavi, koja predstavlja besprizornu nadmenost i u čijoj je osnovi zlokobna namjera da se u negativan kontekst stave Bošnjaci, koje paušalno, lažno i neargumentovano optužuje da žele ‘muslimansku BiH‘”, komentarisao je Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Čelnik SDP-a Nermin Nikšić, kaže da duboko vjeruje kako većina Bošnjaka i ne želi da Bosna i Hercegovina bude samo muslimanska, kako i najveći broj Srba i Hrvata ne žele Bosnu i Hercegovinu samo za sebe.

Bosna i Hercegovina nikada neće biti samo muslimanska, kao ni samo srpska ili samo hrvatska. Bosna i Hercegovina će usprkos svima onima kojima je trn u oku i koji prizivaju njen nestanak, a na radost svih njenih građana biti i muslimanska i srpska i hrvatska i svih onih njenih građana koji se izjašnjavaju drugačije, baš onako kako su to postavili antifašisti 1943. godine na zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu“, naveo je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini je sporno to što se u javnom prostoru, kako u BiH, tako i u susjedoj Srbiji, islam i islamski identitet sve češće dovodi u negativan kontekst. Takve izjave ne doprinose ni ozdravljenju društva, a pogotovo ne izgradnji pomirenja i povjerenja na ovim prostorima, ističu u Rijasetu.

Mislimo da nije slučajno da se govori o muslimanskom identitetu jer znamo da se pod pričom o borbi protiv islamskog fundamentalizma, protiv islamizacije Bosne i pokrenuo rat na ovim postorima i da je to, ustvari, bio ideološki osnov za zločine koji su se ovdje dešavali i za genocid. Ne mislimo da je greška ili slučajno biranju riječi nego da se radi upravo o tome da se islamski identitet stalno dovodi u negativan kontekst i da se predstavlja kao potencijalna prijetnja – ne samo ovim prostorima, nego i Evropi”, poručio je Muhamed Jusić, savjetnik poglavara IZ u BiH.

Najnovija Dačićeva izjava samo je posljednja u nizu onih koje su izazvale oštre reakcije u Sarajevu. Osim zbog stavova o Bosni i Hercegovini, Dačić se našao u žiži i nakon nedavnog sukoba u Vijeću sigurnosti UN-a sa kosovskom ambasadoricom u SAD-u Vljorom Čitaku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad