Na prvom Art marketu nakit, odjeća, obuća, prirodna kozmetika…

Vijesti 16. jun 201918:45 > 19:36
N1

Oko 50 izlagača iz domena kreativne industrije predstavilo je svoje radove na prvom Art marketu u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH. Art market privukao je veliku pažnju javnosti, a za mnoge kreativce ovo je jedinstvena prilika da predstave svoja djela.

Od proizvoda za djecu, dekoracija za stan do prirodne kozmetike, nakita, torbi, odjeće i obuće… sve to na jednom mjestu – na prvom Art marketu. Online platforma OREA, koja je organizovala ovaj market, zaživjela je u oktobru prošle godine.

To što je zaživjela nije činjenica da ide sve kako treba, odnosno da moramo da radimo da nadograđujemo, da tražimo načine kako da sve kreativce dovedemo na što veći nivo“, kazala je Amra Džeko, suosnivačica platforme OREA.

Oko 50 izlagača iz domena kreativne industrije imalo je priliku na jednom mjestu pokazati svoje radove. Događaja gdje mogu predstaviti plodove svoga rada, kako kažu, jako je malo.

Pošto ja radim od neke 2009. godine, tada nije bilo Facebooka, Instagrama, pa je tada bilo puno teže izreklamirati i doći do publike, međutim danas je to mnogo lakše“, istakla je Irma Krvavac, Freya desing.

Ovo je jedno divno dešavanje, ja bih volio da ih ima što više. Uglavnom je to prepušteno u privatnom jednom angažmanu gdje se ljudi organizuju sami, tako da bi bilo dobro da toga ima više, ali evo krenuli smo, te se nadam da će u buduće biti još više ovakvih dešavanja“, naveo je Tarik Musakadić, Samusa nakit.

Poprilično kod nas nemamo prilike da pokazujemo radove, pogotovo mladi kreativci ali i dizajneri koji rade nešto vezano za dizajn, da se okupljaju na jednom ovakvom marketu kao što je ovaj“, rekla je Alisa Caber, Make Me nakit.

Nažalost, mladi ljudi, poduzetnici, kreativci su ograničeni što se tiče prezentacije njihovih brendova, ideja, tako da smatram da smatram da ovaj današnji događaj Art market i općenito platforma OREA bazar je omogućila mladim ljudima da prezentiraju svoje ideje“, navela je Sanja Bošnjak, Sabos Jewellery.

Osim što je ovaj market pružio kreativcima priliku da predstave svoje radove, market je i humanitarnog karaktera. Prihod od ulaznica ide Zemaljskom muzeju, a novac od aukcija Roditeljskoj kući za djecu oboljelu od raka, čija je ambasadorica Amra Džeko.

Imamo i par dresova. Imamo Edinov, Mirze Taletovića i od Miralema Pjanića, tako da od aukcijske prodaje sva sredstva idu na račun Roditeljske kuće“, istakla je Džeko.

A za one najmlađe, upriličene su kreativne radionice: slikanja, kuhanja i modeliranja.

Plan je da Art market zaživi, a slijedeći bismo mogli očekivati već krajem godine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad