"Starija populacija ne treba u periodu između 10 i 18 sati da šeta po gradu"

Vijesti 17. jun 201908:05 > 08:07
N1

Dugotrajne visoke temperature koje prelaze 30 stepeni Celzijusa nisu samo neugodne već mogu biti i opasne po zdravlje. Doktor Tihomir Bera iz Zavodu za Hitnu medicinsku pomoć otkrio je koja populacija je najugroženija i ko treba posebnu pažnju posvetiti brizi o zdravlju.

Bera je u razgovoru za N1 istakao kako današnji dan treba iskoristiti i odmoriti se od vrućina.

“Danas je lijep dana, danas se možemo odmoriti od vućina, ali za dva, tri dana opet će biti velike vrućine. Starija populacija, bez uvrede, ali i djeca, niti moraju nit’ trebaju između 10 i 18 sati da izlaze i šetaju po gradu. Sve što trebaju neka urade do 10 sati”, kazao je ljekar i dodao:

“Nije zgoreg ustati malo ranije, otvoriti prozore i izvjetriti stan ili kuću, a onda spusti roletne, zamračiti, da temperatura u stanu ne bude izjednačena sa vanjskom temperaturom. Ljudi misle da kad otvore prozor da će napraviti ‘propuh’ pa će im biti dobro. Neće. Kada je u stanu 35 stepeni onda ne možete jesti, spavati, postajete neraspoloženi. Što se tiče hrane treba jesti sezonsku hranu – lakšu hranu”.

Bera je naglasio da tokom ovih dana posebnu pažnju treba posvetiti najvećem našem organu – koži, koju treba što bolje zaštiti od direktne izloženosti Suncu.

Otkrio je kako vrućine najviše škode djece, posebno bebama.

“Najugroženija su djeca, bebe. Dijete nije mali čovjek, dijete je dijete. Ono ima nezreo centar za termoregulaciju i ono nije u mogućnosti da reaguje kao odrasla osoba. Odrasle osobe se znoje, a bebe nemaju tu mogućnost. Trebaju se djeca izvoditi napolje rano ujutru, a ne tokom dana”, kazao je ljekar za N1.

U posljednjih 24 sata blizu 600 građana je tražilo intervenciju u Hitnoj pomoći…

“Treba konzumirati tečnost, ali ne hladnu. Alkohol ne dolazi u obzir jer će te biti više izloženi sunčanici”, kazao je na kraju razgovora doktor Tihomir Bera.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad