OSCE: Stopa osuđujućih presuda za ratni zločin na Sudu BiH pala na 39 posto

Vijesti 17. jun 201910:31 > 10:35
N1

Stope osuđujućih presuda za ratne zločine na entitetskim sudovima u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj neznatno su smanjene, a stopa osuđujućih presuda na Sudu BiH pala je na 39 posto, navodi se u izvještaju Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Misija OSCE-a u BiH, uz podršku Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, predstavila je danas u Sarajevu tematski izvještaj “Upravljanje predmetima ratnih zločina u postupku pred Tužilaštvom Bosne i Hercegovine“.

Izvještaj sadrži zapažanja u vezi s predmetima ratnih zločina pred Tužilaštvom BiH i preporuke relevantnim akterima u cilju njihovog efikasnijeg procesuiranja.

“Tokom 2018. pravosuđe u Bosni i Hercegovini je okončalo tek 50 postupaka protiv 82 osobe optužene za ratne zločine. Stopa osuđujućih presuda pred Sudom BiH u naglom je opadanju od 2016., što dovodi u pitanje kvalitet istraga i optužnica Tužilaštva BiH”, zaključuje se u izvještaju Misije OSCE-a.

OSCE u svome izvještaju sa “zabrinutošću primjećuje” da je u 2018. prosječna stopa pravosnažnih osuđujućih presuda drastično pala.

“Iako su se stope osuđujućih presuda na sudovima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj neznatno smanjile, stopa osuđujućih presuda na Sudu BiH pala je na 39 posto”, navodi se u izvještaju.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad