Mrkonja za N1: Mi smo fenomen u svijetu sporta

N1

“Svi smo željeli taj plasman na Evropsko prvenstvo” - kaže za N1 proslavljeni rukometaš i rukometni stručnjak Jasmin Mrkonja. Mrkonja kaže kako smo nekoliko puta bili tako blizu plasmana na najveću evropsku rukemtnu smotru, ali uvijek nam je malo nedostajalo.

“I sada je tako izgledalo, ali ipak su momci smogli snage, htijenja, želje i znanja naravno i u jednoj utakmici gdje je bilo najmanje očekivano da možemo da ostvarimo povolja rezultat, uspjeli smo. Ne da remiziramo, što nam je bilo i dovoljno, nego čak i da pobjedimo. Tako da, iako smo treći, ali smo u toj grupi od 4 trećeplasirane ekipe prvi, ovaj uspjeh šalje poruku da se nismo slučajno plasirali na EP”, kaže Mrkonja.

Mrkonja naglašava da su kvalifikacije bile čudne I da početak istih nije davao nadu da će se ovako završiti. Poraz od Češke na domaćem terenu u oktobru, tada je umanjio šanse za plasman, ali su izabranici Bilala Šumana pobjeđivali u mečevima kada se to najmanje očekivalo.

“Ovo su bile čudne kvalifikacije. Mi imamo samo jednu domaću pobjedu protiv Finske, ali smo pobjeđivali jake selekcije na njihovom terenu, što pokazuje koliko je naša reprezentacija kvalitetna” – dodaje Mrkonja.

Turbulentna je bila prošla godina. Svi računi Saveza su bili blokirani, EHF je prijetio izbacivanjem svih klubova iz evropskih takmičenja, suspenzija svih reprezentativnih selekcija. Nekako su se problemi trenutno prevazišli, a Mrkonja kaže da su, što se reprezentacije tiče, za rezultat isključivo zaslužni selektor, stručni štab i igrači.

“Ja ću samo toliko reći. Jer zaista, pričati o Savezu je deplasirano u ovom momentu. Svakako ljubitelji rukometa znaju da je tu jedno haotično stanje. Mi smo fenomen u svijetu sporta, da jedna ekipa na reprezentativnom niovu uspjela da napravi jedan ovakav rezultat, a da uz sebe nema jednu osnovnu logistiku, koju svaki normalan savez pruža svojoj nacionalnoj vrsti, a da ne kažem više od osnovnog.” – zaključuje Mrkonja

Evropsko prvenstvo će se igrati u januaru 2020. godine, u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Učestvovaće 24 reprezentacije, a žrijeb će biti održan u Beču 28. juna.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad