Čampara: Palmer i američka ambasada se usprotivili uspostavi rezervnih sastava

Vijesti 17. jun 201913:09 > 13:13
N1

Gospodin Palmer i američka ambasada javno su se usprotivili uspostavi rezervnog sastava MUP-a RS i oni to ni na koji način ne podržavaju, kazao je danas federalni ministar unutrašnjih poslova, Aljoša Čampara.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthew Palmer, koji od prošle sedmice boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, sastao se danas u Ambasadi SAD-a u Sarajevu s čelnicima policijskih agencija u BiH. Čampara je u izjavi za medije nakon sastanka otkrio glave teme razgovora – migrantska kriza i rezervni sastav policije.

“Razgovarali smo o pitanju migracija i dotakli smo se pitanja rezervnog sastava. Poručeno je kako je na bh. vlastima da se nastavi raditi u vezi sa pitanjem migracija. Moram biti iskren i reći kako su se gospodin Palmer i američka ambasada javno usprotivili uspostavi rezervnog sastava MUP-a RS i oni to ni na koji način ne podržavaju. SAD su mnogo sredstava uložile u sigurnosni sektor u BiH i uvjereni su da rezervni sastavi ne mogu doprinijeti poboljšanju sigurnosne situacije u BiH”, kazao je Čampara.

Dodao je kako su SAD istakle da će nastaviti pružati svu pomoć i u pitanju migracija, ali i u ostali izazovima koje BiH bude imala.

Jedna od tema sastanka je i bila Granična policija Bosne i Hercegovina i problem kontrole državne granice.

“Govorili smo i o problemu nedovoljnog broja graničnih policajaca. Predložio sam da podržimo Graničnu policiju tako što ćemo poslati pripadnike drugih policijskih agencija i smatram da to nije ulaženje u tuđe nadležnosti. Svi se moramo maksimalno uključiti u ovo pitanje”, istakao je federalni ministar unutrašnjih poslova.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad