Smeće na svakom koraku, pretrpani kontejneri – svakodnevna slika Mostara (FOTO)

Vijesti 17. jun 201913:54 > 13:58
N1

Smeće na skoro svakom koraku, zarasle zelene površine, a golmile razbacanog smeća, prepuni kontejneri, nesnosan smrad i manjak kanti za smeće i odlaganje otpada svakodnevnica su za Mostar.

Ovaj grad nekada je važio za jedan od najčišćih gradova u bivšoj Jugoslaviji, međutim danas – slika je potpuno drugačija.

Smeća ima posvuda, u i oko kontejnera, a situaciju pogoršavaju visoke temperature zbog kojih se neugodni mirisi brže šire. Građani Mostara su ogorčeni, s razlogom su kažu zabrinuti za svoje zdravlje.

Građani Mostara već danima negoduju zbog stanja u ovom gradu. Prvo su aktivisti Građanske inicijative “Jer nas se tiče” blokirali prilaz deponiji Uborak, što je zatim prouzrokovalo višednevni neodvoz smeća u Mostaru, pa su građani i u tom smislu počeli stvari “uzimati u svoje ruke”.

Mostrci su počeli na određenim lokacijama u gradu čak i paliti smeće, a niti jedna institucija u gradu nije reagovala na informaciju o postanju velikih koncentracija otrova.

Inače, mostarski “Komos” je sklopio sporazum sa komunalnim preduzećem iz Jablanice o privremenom odlaganju smeća i otpada iz Mostara, koje će ubuduće biti odlagano na uređenoj deponiji.

Danas će se nastaviti razgovori sa gradonačelnikom Mostara, Ljubom Bešlićem, kako bi se spriječila situacija da grad ne postane talac situacije koja je na terenu prisutna određeno vrijeme.

Građani i aktivisti u ovom gradu napominju da je Mostar na rubu epidemiološke katastrofe.

Na deponiji Uborak ubuduće se neće deponirati sumnjivi otpad i otpad sa pročistača. Zaključeno je to na sastanku predstavnika gradskih vlasti u Mostaru i mještana koji žive u blizini deponije Uborak. Glavni zahtjev mještana o izmjestanju deponije nije usvojen.

Stoga se blokade odvoza smeća nastavljaju, a mještani naselja Vrapčića i Livča poručuju odvoz smeca neće biti omogućen dok ne dobiju obećanje o izmještanju i pronalasku nove lokacije za odlaganje otpada.

N1
N1
N1
N1

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad