U Vladi FBiH sastanak o Aluminiju – Strateški partner ili stečaj

Vijesti 17. jun 201916:06 > 16:12
Fena

Upravni odbor i uprava kompanije Aluminij d.d. Mostar zaduženi su da pokrenu aktivnosti na iznalaženju strateškog partnera s tim da on bude iz ove oblasti i da ima iskustva u sektoru aluminija, prvi je zaključak sa sastanka koji je danas održan u Vladi Federacije BiH u Sarajevu.

Na sastanku se diskutovalo o statusu i budućem uređenju Aluminija, a među ostalim prisustvovali su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministrica finansija Jelka Miličević, ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i predstavnici Aluminija d.d.

Drugi zaključak sa sastanka je da predstavnici Vlade FBiH i resornog ministarstva u narednih desetak dana pozovu sve predstavnike dioničara Aluminija d.d. na razgovore vezano za iznalaženje dugoročnih rješenja za ovu kompaniju.

Ukoliko prva dva zaključka ne poluče uspjeh, kako je kazao ministar Džindić na pres-konferenciji, definirani su još dva zaključka. Tako su zaduženi UO i uprava Aluminija da pripreme sve potrebne radnje i aktivnosti na otvaranju stečajnog postupka, te da se sagleda mogućnost uspjeha kontrolisanog stečaja. Također, zaduženi su UO i uprava Aluminija da pripreme i donesu program koji će se koristiti u slučaju gašenja proizvodnje.

Džindić je najavio da će u toku sedmice biti održan zajednički sastanak s upravom i elektroprivredama, EP BiH i EP HZHB, da bi razgovarali o snabdijevanju električnom energijom Aluminija.

Džindić je na pres-konferenciji prezentirao materijal i podatke koji su razmatrani i na sastanku, posebno se fokusirajući na ključne generatore gubitaka koji se dešavaju u kompaniji, a najuticajnija dva parametra u tom smislu su cijena električne energije i cijena glinice. Istakao je da trošak električne energije i glinice u toni tečnog metala (aluminija) u 2019. godini iznosi 79 procenata.

Što se tiče obaveza Aluminija, najveće su one prema Elektroprivredi HZHB 280 miliona KM ili 74 posto, a ukupno zaduženje Aluminija d.d. je oko 377 miliona KM. Vlada Federacije je, podsjetio je Džindić, prošle godine izdvojila sredstva za uvezivanje staža radnicima ove kompanije, kao i sredstva za revizorsku kuću koja je uradila izvještaj i dostavila ga Vladi.

Prema riječima direktora Aluminija d.d. Dražena Pandže, ova kompanija opet doživljava krizu, po ko zna koji put.

“Gubici koje gomilamo su preveliki i ako želimo biti odgovorni prema nama i društvu moramo reći da je ovo krajnji momenat da se neke stvari zaustave, podvuče crta i pokuša naći neko dugoročno rješenje. Aluminij je vezan svjetskim tržištem i za uvoz i izvoz, međutim ono što nama najviše ne odgovara i sa čime se ne možemo nositi je problem cijene električne energije”, istakao je Pandža.

U proteklom vremenu, kako je dodao, pokušali su naći strateškog partnera s obzirom da je i sam revizorski izvještaj sugerirao dvije stvari – pokretanje stečaja ili reorganizaciju uz strateškog partnera.

“Obratili smo se našim dugogodišnjim partnerima s kojima radimo, pitali smo da li bi bili zainteresirani da uđu u taj proces i načelno smo dobili pozitivan odgovor. Postoji jedan konzorcij na čelu s Glencorom, naš glavni, višegodišnji partner u zadnjih 20 godina gdje su iskazali spremnost i volju da uđu u proces privatizacije kao strateški partneri”, dodao je Pandža.

Ministrica finansija Jelka Miličević je ocjenila da današnji sastanak nije protekao u dobroj klimi.

“Krenulo se od toga da smo svi htjeli na nekog drugog prebaciti odgovornost, htjeli smo tražiti rješenja i prvi put nakon četiri godine ja sam osjetila određenu nemoć Vlade Federacije BiH da zaštiti, prvo svoje vlasništvo, odnosno svoj udio u jednoj firmi. Osjetila sam nemoć da mi kao Vlada nismo u stanju zaštiti hiljadu ljudi koji rade i žive od Aluminija”, dodala je Miličević.

Problem Aluminija, kako je rekla, postoji više od deset godina, a prije četiri godine su se u Vladi FBiH okupili s idejom da se aluminijski kombinat prepozna kao značajni učesnik u ukupnom BDP-u i kao čuvar energetskog sektora. Međutim, dešavala su se nepovoljna tržišna kretanja uzimajući u obzir nisku cijena sirovog aluminija, te neprirodne ulaznih parametara od cijene glinice do električne energije.

“Mi kao Vlada nemamo nekih alata da možemo intervenirati, ne možemo remetii tržišnu utakmicu, to nam i ne dozvoljavaju, ali imamo dobru volju”, kazala je Miličević.

U strukturi vlasništva u kompaniji Aluminij, Vlada Federacije je vlasnik 44 posto, Vlade Republike Hrvatske 12 posto i mali dioničari 44 posto. Procjenjuje se da od Aluminija direktno ovisi oko hiljadu ljudi, a indirektno njih četiri puta više.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Upravni odbor i uprava kompanije Aluminij d.d. Mostar zaduženi su da pokrenu aktivnosti na iznalaženju strateškog partnera s tim da on bude iz ove oblasti i da ima iskustva u sektoru aluminija, prvi je zaključak sa sastanka koji je danas održan u Vladi Federacije BiH u Sarajevu.