Terzić o političkoj situaciji u BiH: Sjećanje na posljednje sate 2011. godine

Vijesti 18. jun 201908:12 > 08:13
N1

Almir Terzić, urednik u Agenciji Anadolija i politički analitičar, kazao je danas za N1 da se političari u Bosni i Hercegovini ''više ne boje međunarodne zajednice'', podsjetivši na događaj s konca 2011. godine kada je u situaciji sličnoj današnjoj, izvještaj o budžetu usvojen ''gotovo u ponoć''.

Terzić je u razgovoru s Almom Dautbegović Voloder istakao da ”pravna anarhija” odgovara političarima u BiH.

”Nažalost, već od jednog desetljeća međunarodna zajednica gotovo da nema nikakvu ulogu u Bosni i Hercegovini, više su nekako statističari i prezenteri stanja u BiH nego što utiču na kreiranje ambijenta. Nije dovoljno slati pisma da kasnimo, da nešto nismo uradili jer su oni oguglali na te situacije. Oni se više ne boje međunarodne zajednice jer nema elementa pritiska: da im prijeti sankcija i da će biti smijenjeni. Imamo pravnu anarhiju u Bosni i Hercegovini koja odgovoara političarima, a nažalost i građanima jer ne čine ništa da to promijene”, rekao je Terzić za N1.

Prema njegovim riječima, situacija je danas gora nego što je bila pred posljednje izbore.

‘Sada imamo takvu situaciju u kojoj da bolje nismo imali izbore 2018. jer smo danas u goroj situaciji nego što smo bili. Još uvijek nemamo konstituisanu Parlamentarnu skupštinu u Bosni i Hercegovini u cjelosti. Možete sebi dozvoliti da Vijeće minstara radi ili ne radi, ali je Parlament blokiran. To nemate nigdje u Evropi. Građani moraju shvatiti da preuzimaju odgovornost ne samo na dan izbora. Imate jednu sluđenu situaciju. Međunarodna zajednica da želi promijeniti situaciju donijeli bi propis o raspuštanju oba Doma parlamenta”, ocijenio je on.

Potom je podsjetio na situaciju s kraja 2011. godine. Tada su, kao i danas, bili prisutni brojni problemi u pregovorima o formiranju vlasti.

‘Sjetimo se jedne prilike 2011. kad smo imali sličnu situaciju, ali je Parlament radio. Na kraju godine gotovo pred ponoć se usvojio Izvještaj o budžetu kako ne bi bilo blokade. Hoće li se sada to biti moguće? Sve indicije govore da će se nešto ozbiljnije raditi nakon odmora. Mislim na pregovore o formiranju vlasti. Sad imate situaciju da jedni druge uslovljavaju. Konstituišite vlast  na osnovu izbornih rezultata ili se časno povucite iz tog procesa. Ali niko ne želi odstupiti od tih pozicija”, zaključio je Terzić.

On je gostujući u Novom danu, govorio i o ostalim aktuelnim temama.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad