Bosanka najmlađa članica Vlade Norveške

Vijesti 18. jun 201912:49 > 12:53
Fena

Bugojanka Hannah Sumeja Atić imenovana je ovih dana na mjesto zamjenika ministra industrije i privrede u Vladi Norveške što je, kaže, za nju veliki uspjeh.

”Imam 28 godina i najmlađi sam član norveške vlade. Ovo je svojevrsno priznanje mog napornog rada u proteklom periodu, i potvrda da se snovi mogu ostvariti ako imate jasan cilj i jaku želju za to”, ističe ona.

Podsjeća da je u augustu 2016. imenovana za savjetnika ministra obrazovanja, i da je od januara 2018. na istoj dužnosti bila u ministarstvu industrije i privrede, gdje će u budućnosti obavljati veoma odgovoran posao.

”Odgovornost je, sigurno, velika. Ali, istovremeno je to i izazov za mene, kao mlade osobe koja ima puno ideja. Veoma sam sretna zbog pružene prilike i podrške premijerke Erne Solberg”, naglasila je.

Također, norveški ministar industrije i privrede Torbjorn Roe Isaksen oglasio se povodom njenog imenovanja na novu poziciju, istakavši kako se radi o osobi “punoj znanja s impresivnim pregledom o svim pitanjima, kojima se bavi ministarstvo industrije i privrede”.

”Kazao je i to da se raduje nastavku naše dosadašnje, dobre saradnje. Nastojat ću, naravno, opravdati povjerenje, koje mi je ukazano”, kazala je Atić.

Dodaje da se zbog novog posla vratila u Oslo u čijoj blizini živi njena porodica, te da je uspješno privela kraju studij prava na Univerzitetu u Bremenu.

”Ne bojim se novih poslovnih zadataka i vjerujem da ćemo ispuniti obećanja koja smo, kao stranka Hoyre (Desna), čiji sam član postala s petnaest godina, dali građanima”, kazala je ova mlada pravnica i političarka.

Kaže da je ponosna na sebe, ali i sve mlade ljude iz Bosne i Hercegovine, koji postižu zavidne rezultate u državama u kojima se trenutno nalaze.

”Bosanci i Hercegovci koji žive i rade u Norveškoj poznati su po uspjehu koji postižu u raznim oblastima”, zaključila je.

Atić je u Norvešku došla 1993., godinu nakon što je, kao desetomjesečna beba, s majkom iz Bugojna izbjegla na Brač.

Kada je rat završio i otac nam se pridružio, tako da smo sada svi tu, u državi koja mojim roditeljima, bratu, sestri i meni pruža sve što trebamo. Naravno, ostaje žal za domovinom, u koju se uvijek rado vraćamo”, kazala je Hannah Sumeja Atić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad