Radmanović se pobunio što je Inzko održao sjednicu u prostorijama Parlamenta BiH

Vijesti 18. jun 201914:06 > 14:07
N1

Na sastanku političkih direktora članica Upravnog odbora PIC-a sa članovima Zajedničkog kolegijuma Parlamenta Bosni i Hercegovini zauzet je stav da treba formirati vlast na nivou BiH, ali nije bilo uplitanja članova PIC-a kako treba raditi, što je dobro, jer je to unutrašnje pitanje države, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović.

“Nije bilo riječi o formiranju Savjeta ministara, osim da to treba učiniti. Bio je jedan ambasador koji je govorio da treba da počne da radi Parlament, znamo i zašto i ko ga je nagovorio na to”, rekao je Radmanović.

Prema njegovim riječima, svih šest članova Zajedničkog kolegijuma iznijeli su različite stavove o BiH i o načinu izlaska iz krize.

“Bilo je onih koji misle da je OHR dobrodošao i onih koji, kao i ja, misle da nije dobrodošao i da je već trebalo da ode odavde. Oni koji misle da je dobrodošao podsjećaju da OHR treba da preduzima određene mjere, protiv čega smo mi koji smatramo da OHR treba da ode”, naveo je Radmanović.

Prema njegovom mišljenju, razlika je i u tome što jedni pričaju o prošlosti, a treba da se govori o budućnosti i kako da se izađe iz krize.

“To je formiranje Savjeta ministara koliko ove ili iduće sedmice, a onda koje mjere preduzimati da se dalje radi kako bi bili zadovoljni građani BiH. To je put kao EU i u okviru toga novi Izborni zakon, za koji se zalažu Hrvati”, pojasnio je Radmanović.

On je dodao da su neki članovi PIC-a govorili o tome da ne treba formirati rezervni sastav policije.

“Mislim da oni uopšte nisu razumjeli o čemu je riječ. Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nije nam dao da odgovorimo na takve i druge stavove”, rekao je Radmanović.

On navodi da je bilo veoma malo riječi o EU, o čemu je dobro govorio šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark i da je to ono o čemu su svi već saglasni.

Radmanović ističe da se pobunio što je sjednicu Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIC/ u prostorijama Parlamenta Bosne i Hercegovine držao Inzko jer misli da su parlamentarci u njihovim prostorijama domaćini, a da su oni gosti, a ne obrnuto.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad