Inzko: Jedino što vidim kod građana je da odlaze, prvi razlog je nepravda

Vijesti 18. jun 201915:08 > 15:31
N1

"Trenutno je tako da jedini potez koji vidim kod građana je da odlaze. Prvi razlog je nepravda, nisu više ekonomski razlozi, nego nepravda koja se dešava", poručio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nakon sastanka političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira.

“Politički direktori su naglasili da se što prije moraju provesti preporuke OSCE-a. To je zadatak koji treba odmah riješiti. Povjerenje u Izborni proces je u interesu svih stranaka”, riječi su zamjenika visokog predstavnika Michaela Scanlana prilikom obraćanja medijima.

Kazao je da PIC smatra da je vrijeme da se održe izbori u Mostaru.

“Istovremeno, moram primjetiti da PS BiH postoji šest mjeseci, a ne izvršava zadatke. Svi koji dobijaju platu, treba da rade. Parlament mora da radi na programu koji će biti okrenuti budućnosti u BiH”, kazao je i dodao:

“Građani BiH glasaju tako što odlaze iz zemlje”.

Inzko: Država koja nije pravna, nije ni država

Poruka međunarodne zajednice je jasna, da se osigura da postojeće policijske snage imaju adekvatne resurse i obuku da mogu izvršavati vojne izazove s kojima se BiH suočava. Zašto se RS okrenula formiranju rezervnog sastava policije, morate pitati njih; Prvo su rekli da je terorizam, onda zbog migracija, sada kažu da je zbog prirodnih katastrofa. Mislimo da postojeća policija može da odgovara na sve izazove i da nije trenutak da se osnuju neke nove jedinice“, kazao je Inzko nakon sjednice. 

Dodao je još da smatra da nema osnove za formiranje rezervnog sastava policije.

Postavlja se pitanja zbog čega sve to? Mislimo da nema razloga za rezervni sastav policije. Mislim da je bolje da ima manje naoružanih ljudi u BiH. Što se tiče prirodnih katastrofa, znamo da postoji Civilna zaštita i ako svi sarađuju dobro i OS BiH može se naći rješenje“, kazao je Inzko.

“Potezi na formiranju rezervnog sastava policije su stvorili tenzije. Vrijeme i energiju treba usmjeriti, ne na internet policijske i političke trke, nego nam treba manje oružja”, istakao je Inzko.

Stanje u VSTV-u?

Moram da kažem da Zakon o VSTV-u ne predviđa nekažnjivost. Nigdje ne piše da su neki članovi nekažnjivi. Pozicija predsjednika VSTV-a zahtjeva još striktnije poštovanje principa, s obzirom da ta osoba ima veliku odgovornost poštivanja principa sudske neovisnosti. Dešavanja u VSTV-u naglašavaju potrebu provođenja suštinskih reformi. u VSTV-u treba da budu najbolji i najiskusniji u profesionalnoj zajednici“, kazao je Inzko. 

Na novinarsko pitanje da li on može utjecati na prilike u BiH ili “samo izraziti zabrinutost”, kazao je:

Danas nisam izrazio zabrinutost, znam šta o tome mislite. To sam izbjegao. BiH, pogotovo građani zaista žele u EU. Žele da budu članovi EU. Ako imaš neki stepen zrelosti i želje da budeš tamo, moraš dati svoj doprinos i to očekujemo od domaćih lidera. Znam da su građaani frustrirani, nisu zadovoljni, ali to nezadovoljstvo se još ne vidi nigdje. Trenutno je tako da jedini potez koji vidim kod građana je da odlaze. Prvi razlog je nepravda, nisu više ekonomski razlozi, nego nepravda koja se dešava. Danas smo konstatovali da je Bugarska zemlja koja se najviše smanjuje, BiH zemlja koja najviše stari“, istakao je i dodao:

“Ja stalno ponavljam da država koja nije pravna, nije država”.

Više u javljanju reportera N1 Slaviše Starčevića.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad