Denis Džidić, Izet Spahić, Amela Šačić i Adis Hadžić u Novom danu

Vijesti 18. jun 201915:27 > 15:29
N1

Za srijedu, 19 jun zakazana je trodnevna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH. Prvog dana zasjedanja će se, između ostalog, raspravljati i o zajedničkom pismu koje su OEBS, Ambasada SAD-a i Delegacija Evropske unije uputili ovom tijelu. Denis Džidić, urednik Balkanske istraživačke mreže naš je gost. Govorimo i izvještaju OEBS-a o presudama u predmetima ratnih zločina.

I pored toga što je strateški cilj Bosne i Hercegovine članstvo u Evropskoj uniji, , čak 65 odsto ispitanih studenata sa Univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu nije za članstvo BiH u Uniji. Ovo je podatak iz istraživanja političkih orijentacija, koje su sproveli Siniša Simikić i Ljubinko Jović, studenti banjalučkog Fakulteta političkih nauka. O istraživanju i rezultatima govore za Novi dan.

19. jun Međunarodni je dan borbe protiv seksualnog nasilja. U organizaciji udruženja Koordinacija ”Naša Foča” i udruženja Žrtava rata biće obilježen obilaskom stratišta i odavanjem počasti žrtvama. I ovo je naša tema.

I dalje pratimo situaciju s migrantima u Unsko sanskom kantonu. I pored brojnih problema, nalaze način da se razonode. Uživo smo ovoga jutra u Bihaću, donosimo priču o migrantima koji se bave muzikom.

Ne nazire se rješenje za odlaganje otpada u Mostaru. Danima mještani sjevernih mostarskih naselja ne dozvoljavaju odlaganje otpada na deponiju Uborak zbog čega se Mostar guši u smeću. Ni drugi po redu pregovori mještana s predstavnicima gradskih vlasti o izmještanju deponije nisu urodili plodom. Uživo smo u Mostaru ovoga jutra.

Institut za razvoj mladih ”Kult” provodi kampanju ”#nećudaidem” s ciljem da se skrene pažnja nadležnih na položaj mladih i sve masovniji odlazak i iseljavanje iz BiH. Amela Sačić iz ove organizacije gošća je Novog dana. Komentarišemo i aktuelne događaje i društveno-političku svakodnevicu.

Govorimo i o sportu. Održan je žrijeb prvog pretkola fudbalske Lige prvaka i Evropske lige. Klubovi iz BiH saznali su svoje protivnike. O žrijebu i drugim sportskim aktuelnostima govorimo u Novom danu. Adis Hadžić, sportski novinar sa Nove BH gost je Novog dana.

Budite uz Novi dan. Sa vama smo od 7 do 10 sati.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad