Muslić za N1 o migrantskoj krizi: Jedan kanton ne može biti sam, a USK jeste

Vijesti 18. jun 201917:49 > 17:53
N1

Albin Muslić, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine komentarišući migrantsku krizu u USK za N1 je kazao da postoji mogućnost da se ovaj dio BiH ponovo suoči sa nemilim scenama, iako se situacija sada stabilizirala u odnosu na prethodni period.

“Mi smo do prije nekoliko dana imali nemile scene, opću tuču migranata, ne samo ovdje – nego na brojnim područjima u Bihaću. Nakon opsežne akcije, situacija se stabilizirala. Danas imamo nešto bolju situaciju. Ali postavlja se pitanje – da li je ovo samo privremena varijanta ili će se desiti nešto negativno”, kazao je u razgovoru sa Semirom Mustafićem, reporterom N1.

“Imamo otvorenu istočnu granicu, slobodno kretanje ilegalnih miganata, većina njih želi prema Unsko-sanskom kantonu, prema Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši. Postoji mogućnost da se ponovo dese scene”, kazao je Muslić.

Zbog čega Parlament FBiH nije izašao u susret vlastima ovog kantona?

“Mi smo kao zastupnici, bez obzira na političko opredjeljenje – uspjeli se organizovati i tražiti da se sazove hitna tematska sjednica. Pored silnih rasprava – usvojeni su određeni zaključci”, naveo je Muslić.

On je kazao da sredstva koja su tada definisana – nikada nisu realizovana od Vlade FBiH.

“Mi smo tražili da Vlada FBiH kao krovna izvršna vlast se aktivno uključi u rješavanje posljedica migrantske krize. Ne može to biti problem samo jedne zajednice ili kantona, to je državni problem. Vlada FBiH se mora uključiti na dnevnom nivou u smislu koordiniranja problema. Ne može jedan kanton biti opterećen sa šet, šest, sedam hiljada migranata ili 10.000 koliko ih je prošlo”, poručio je.

“Jedan kanton ne može biti sam – a jeste, proteklih godinu i pol”, kazao je u razgovoru za N1.

Ocijenio je kako su građani Bihaća i USK pokazali visok stepen razumijevanja prema svakom migrantu, međutim bez rješavanja njihovog statusa dovelo je do toga da su građani zabrinuti za svoju i sigurnost svoje djece. To je opravdano, kako je kazao.

Problem je i to što su brojni migranti iz zemalja Evropske unije vraćeni u Bosnu i Hercegovinu, bez novca i bez mobilnih telefona – te su zbog toga bili prisiljeni da se snalaze na druge načine, što je dovelo do porasta stope kriminalnih radnji i što se na koncu odrazilo na kompletnu sliku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad