Desir za N1: Razgovarati o problemima s kojima se suočavaju novinari i mediji

Vijesti 18. jun 201918:47 > 19:33
N1

U Sarajevu je počela dvodnevna konferencija o medijima Jugoistočne Evrope, u organizaciji kancelarije predstavnika OSCE-a za slobodu medija.

Konferencija bi trebala omogućiti razmjenu iskustava i dobrih praksi sa lokalnim i međunarodnim stručnjacima, predstavnicima vlasti, organizacija civilnog društva i međunarodne zajednice. Na konferenciji je prisustvovao i Harlem Desir, predstavnik OSCE-a za slobodu medija, sa kojim je razgovarala naša Žana Kezunović.

Ono što je cilj današanje konferencije jeste da se razgovara o pitanjima sa kojima se suočavaju novinari i medijske kuće u regionu, kako osigurati pristup informacijama za građane i kako osigurati jedno raznoliko medijsko okruženje u demokratskim državama regiona“, smatra Desir.

Dodaje da postoje slučajevi zastrašivanja novinara koji samo rade svoj posao.

“Mi zaista ističemo slučajeve u kojima dolazi do zastrašivanja novinara, zato što oni rade svoj posao. Imali smo slučaj Vladimira Kovačevića koji je napadnut u avgustu, mi smo to isticali na raznim događajima koje smo organizovali u regionu”, smatra i dodaje

Takođe smo to isticali i među 57 država članica OSCE-a, a takođe ste imali i druge slučajeve kada se pokušalo zaustaviti istraživačko novinarstvo, kao što je bilo ubistvo na Malti, ili imate određene političke strukture koje zapravo žele da zaustave tu vrstu novinarstva, zato što im se ne dopada ono o čemu se izvještava a sa druge strane imate države članice OSCE-a, njih ponavljam 57, uključujići BiH, preuzele su određenu obavezu, koja se tiče zaštite novinara i omogućavanja im da obavljaju svoj posao“.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad